Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Reis Cerić najveći dio svog posljednjeg radnog dana u svojstvu reisu-l-uleme proveo u Medresi “Osman-ef. Redžović”

altDr. Mustafa Cerić dužnost reisu-l-uleme novoizabranom reisu predaje u četvrtak, 15.11.2012.
Reis Cerić odlučio je najveći dio današnjeg dana, svog posljednjeg radnog dana u svojstvu reisu-l-uleme, provesti u Medresi “Osman ef. Redžović”.

Kako je protokolom bilo predviđeno, obišao je đake i profesore na časovima, zatim se kratko sastao sa nastavnim osobljem, a nakon toga obratio se đacima u školskom amfiteatru i tom prilikom uputio svoju oproštajnu poruku prisutnim.

– Hvala Allahu, dž.š, što mi je omogućio da baš ovdje gdje sam se rodio, u mom Velikom Čajnu, odradim zadnji radni dan kao reis. Ova Medresa je jedno malo čudo našeg naroda, a ime direktora Džemala Salispahića ostat će zapamćeno – počeo je svoj oproštajni govor dr. Mustafa Cerić.

Učenicima Medrese posebno se obratio upućujući im savjete: „Čitajte i učite jer vidite da je moguće iz jednog malog bosanskog sela postati reisu-l-ulema. Vjerujte i radite, budite pobožni, poštujte roditelje, završite sve škole koje možete i osnujte porodice, budite vrijedni i uporni, jer s Božijom pomoći mi možemo i trebamo oblikovati budućnost.”

Također je pozvao učenike da se brinu za svoje najbliže i da učine sve što je u njihovoj mogućnosti da se genocid nikad ne ponovi.

Džemal Salispahić, direktor Medrese „Osman ef. Redžović”, također je održao prigodan govor i dr. Mustafi Ceriću uručio poklone u znak zahvalnosti za sav doprinos radu Medrese.

– Poštovani reisu-l-ulema, izražavamo zadovoljstvo što ste baš našu Medresu odabrali da ovdje provedete svoj posljednji radni dan. Bez Vašeg doprinosa ova Medresa ne bi mogla raditi na ovako dobar način. Svima će nedostajati Vaše iskustvo i autoritet. Imam potrebu da ti se obratim i kao svom učeniku: Dragi Mustafa, ponosan sam i sretan zbog uspjeha koji si postigao, i smatram ga dijelom i svojim uspjehom jer si bio moj učenik – rekao je direktor Salispahić i uručio dr. Mustafi Ceriću poklone: pero, s nadom da će nastaviti pisati, te makaze za rezanje voća da može raditi u svom voćnjaku u neposrednoj blizini Medrese. 

{joomplucat:754 limit=34|columns=4}