Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Reagovanje na saopćenje za javnost OU “Bedem”

altUdruženje „Damar omladine” povodom obavijesti OU „Bedem” a koja se odnosi na Osnivačku skupštinu Vijeća mladih općine Visoko, odnosno na navodno nepozivanje ovog omladinskog udruženja na učešće u istoj, se u potpunosti ograđuje od ovakvih netačnih i nekorektnih informacija.

Udruženje „Damar omladine” je prije par mjeseci dobilo poziv od strane Instituta za razvoj mladih „KULT”, koje implementira projekat formiranja vijeća mladih općina,  da bude koordinirajuće Udruženje za  formiranje Vijeća mladih za općinu Visoko. U skladu s tim, sve obaveze koje su se odnosile na formiranje vijeća mladih su propisane Ugovorom sa KULT-om kojim su tačno precizirani zadaci Damara omladine kao koordinirajućeg udruženja. Između ostalog, jedan od zadataka jeste i osnivanje samog Vijeća mladih na Osnivačkoj skupštini  gdje je obaveza Damara omladine izdavanje saopćenja za javnost kojim će se pozvati omladinska udruženja koja eventualno žele ući u Vijeće mladih da se jave na poziv i nadalje nastave komunicirati sa koordinirajućim udruženjem. Ono što se preporučuje, naglašavamo preporučuje, je eventualno zasebno kontaktiranje predstavnika udruženja za koja znamo da aktivno rade  kako bi se olakšala evidencija koja to zaista udruženja žele ući u vijeće mladih. Dakle, nikakva pismena i druga posebna obaviještenja i pojedinačni pozivi za udruženja nisu obaveza koordinirajućeg udruženja, u ovom slučaju „Damara omladine” već naprotiv udruženja koja žele da uđu u vijeće mladih sama treba da se prijave i zatraže dodatne informacije. Damar omladine je i izdao jedno takvo saopćenje (u nastavku teksta možete pogledati link) na svojoj web stranici, te ga poslao lokalanim internet portalima na objavu. Naglašavamo da smo i pored toga ipak kontaktirali pojedinačno  omladinska udruženja za koja smo znali da postoje i rade,  odnosno članove za koje smo znali da pripradaju tim udruženjima pa je tako bilo i kada se radi o OU „Bedem”, kontaktirajući predsjednika upravnog odbora njihovog udruženja.

http://www.damaromladine.org/index.php?novost=270 – link za poziv omladinskim NVO sektorima općine Visoko

Također, za ostale netačne informacije prenesene u saopćenju za javnost OU “Bedem”  a  koje se odnose na samu strukturu Vijeća mladih, koju bi po logici ovog udruženja trebali činiti predstavnici mjesnih zajednica, političkih partija, najboljih studenata i slično još jednom dajemo kratko pojašnjene šta je zapravo Vijeće mladih prema  članu 37. Zakona o mladima FBiH

“Vijeće mladih općine osniva više od 50% omladinskih udruženja, ali najmanje tri udruženja s popisa koji se vodi kod nadležnog odjela za mlade općine. Vijeće mladih definirano je kao krovno udruženje  mladih, zasnovano na dobrovoljnom članstvu omladinskih udruženja, a koje predstavlja interese mladih i omladinskih udruženja (Čl. 4, tačka 3). Vijeće mladih općine jeste krovno udruženje mladih jedne općine koje okuplja omladinska udruženja koja imaju rješenje o registraciji na području te općine ( bilo da se radi o sjedištu ili o jednom od registriranih ureda tog udruženja). Studentsko udruženje (studentsko predstavničko tijelo, odn. asocijacija studentskih predstavničkih tijela) ne bi trebalo biti članica vijeća mladih općine jer njegovi članovi (studenti/ce) nisu većinskim dijelom iz te općine. Fizička lica također ne mogu biti član vijeća mladih.Općinski organ vlasti kao ni predstavnici/e organa vlasti ne mogu biti član vijeća mladih općine niti mogu nametati bilo kakve odluke vijeću mladih. Organima vlasti može se omogućiti prisustvo otvorenim sastancima, a naročito skupštinskim sjednicama (s obzirom da su one javnog karaktera) . “

Još jednom napominjemo da će se osnivačka skupština Vijeća mladih Općine Visoko održati danas, u 18.00 sati u Velikoj Sali Općine Visoko bez obzira na sve opstrukcije uzrokovane prije svega neinformiranošću pojedinaca, nepoznavanju Zakona o mladima I bahatim ponašanjem ljudi koji bi isti trebali da poznaju.

Za više informacija  o Vijeću mladih pogledajte linkove ispod teksta.

http://www.facebook.com/note.php?note_id=156098834487787

http://www.facebook.com/note.php?note_id=167054673392203