Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održan okrugli sto na temu aktivnog zapošljavanja Roma

altUdruženje građana Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj” organizator je danas održanog okruglog stola na temu zapošljavanja Roma. Sastanak je održan u Maloj sali Općine Visoko, a bili su prisutni članovi partnerskih udruženja Zeničko-dobojskog kantona, kao i političari koji su pokazali zainteresiranost za pomoć Romima pri zapošljavanju. Iznoseći svoja iskustva ali i ideje, učesnici okruglog stola uspjeli su doći do zaključaka koji bi u budućnosti mogli olakšati probleme koji se javljaju pripadnicima romske populacije prilikom zapošljavanja. Radi se, prije svega, o mogućnosti edukacije, razvoja svijesti kod svih građana o važnosti obrazovanja, volontiranja koje donosi iskustvo, ali i načinima suzbijanja diskriminacije kojoj je ova populacija izložena.

Halilović Melina, predsjednica Udruženja građana Omladinska romska inicijativa – Budi mi prijatelj, o današnjem okruglom stolu rekla je sljedeće:

–  Danas smo organizirali okrugli sto u sklopu realizacija organizacije projekta Aktivno tražim posao, koji finansira Fond Otvoreno društvo BiH. Taj projekat smo uspješno realizovali u saradnji sa Udruženjem građana Centar za majke „Utjeha” iz Zenice, a u sklopu projekta smo realizovali edukativne radionice za 80 mladih ljudi,  gdje smo ih učili kako da traže posao. Učili su kako da pišu CV, molbe za posao, pokazali im Internet stranice na kojima mogu da traže posao i s kim bi trebali surađivati kad traže posao.

Što se tiče današnje posjete, nismo zadovoljni jer se nisu odazvali bitni akteri a to su Biro za zapošljavanje i Centar za socijalni rad, iako smo dobili pismenu potvrdu njihovog dolaska.  Ipak, mi smo danas uspjeli doći do nekih zaključaka koji će doprinijeti rješenju ovog pitanja.