Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Trening vršnjačkih edukatora

altU sklopu standardnih aktivnosti vršnjačkih edukatora iz Udruženja građana „Damar Omladine” ovog vikenda se, u Visokom, održava napredni trening za vršnjačke edukatore, pod nazivom „Life skills Development Training, follow up”. Trening program je dizajniran u skladu sa standardima i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije sa ciljem edukacije mladih u pružanju prijateljskog pristupa u radu sa mladima.

Ova dva dana će biti posvećena edukaciji o zdravim stilovima života , a polaznici treninga su vršnjački savjetnici koji su prošli osnovni trening o seksualnom i reproduktivnom zdravlju u Visokom i Sarajevu. Ovaj trening se održava u sklopu projekta „Maksimiziranje pokrivanja efektivne prevencije HIV-a i njege među populacijama u najvećem riziku.” Ovaj dvodnevni susret organizovan je sa jedinim ciljem – da polaznici unaprijede znanje o seksualnom i reproduktivnom zdravlju kao i o zdravim stilovima života. Trening trenutno vode trenerice Asocijacije XY sa dugogodišnjim iskustvom u obučavanju mladih o ovoj tematici: Ena i Selma. Ovo je četvrti trening u sklopu navedenog projekta koje organizuje Udruženje „Damar omladine” iz Visokog.

Prema informacijama koje smo dobili, vršnjačkim edukatorima su preostala još svega dva vikend ciklusa treninga da bi i sami postali treneri unutar Asocijacije XY ispred Udruženja „Damar Omladine” koje je koordinator ovog projekta u Visokom.

Također, večeras u V.I.P. Pub-u, sa početkom u 21:00 sati, bit će održan party pod nazivom „Upoznaj Se(x)”, koji ima za cilj upoznavanje mladih sa tematikom problema seksualnog i reproduktivnog zdravlja te podjela IEC materijala, kondoma, vaučera za besplatno testiranje na HIV, i još mnogo toga. Svi su pozvani da se pridruže ovoj proslavi što je svojevrsna edukacija mladih po pitanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

{joomplucat:745 limit=33|columns=4}