Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kantonalna bolnica Zenica očekuje saglasnost za obavljanje radioterapije

U Kantonalnoj bolnici Zenica boravila je tročlana Komisija Federalnog ministarstva zdravstva, na čelu sa prof. dr. Nerminom Obralić,  s ciljem pokretanja dobivanja saglasnosti za radioterapiju na Odjelu onkologije. Posjeti Komisije prisustvovala je, pored ljekara Kantonalne bolnice Zenica i ministrica zdravstva ZDK Senka Balorda.

Po riječima prim. dr. Ibrahima Šišića, sve ono što je Komisija tražila bit će dato na uvid, od najvažnije licence Državne agencije za nuklearnu radijacijsku zaštitu, do sistematizacije, do tlocrta objekta.

– Mi očekujemo da će uslijediti i saglasnost. Možemo konstatirati da je sve zapisnički verificirano i da možemo početi sa procedurom i tzv. simulacije zračenja pacijenata sa određenom patologijom. Sa kapacitetom kojim ćemo mi raditi, a to je fazni rad, s obzirom na iskustvo i termičke mogućnosti mašine, mi počinjemo raditi, kazao je prim. dr. Šišić.

Najbitnije je da onkološki pacijenti u Zeničko- dobojskom kantonu za ovu uslugu neće morati ići u Klinički centar Sarajevo, a počet će se i smanjivati lista čekanja koja je sada u prosjeku 3 mjeseca.