Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kontrola vozila sa stranim tablicama

Sa ciljem pronalaska i sankcionisanja vozača koji su vozilom sa stranim tablicama počinili prekršaje zabilježene stacionarnim radarima, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Ze-do kantona će u vremenskom periodu od 31.10.2012. godine do 04.11.2012. godine realizirati akciju u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontroli vozila sa inostranim registarskim tablicama. Napominjemo da je, u cilju kvalitetnijeg rješavanja problema i načina sankcionisanja vozača motornih vozila sa inostranim registarskim oznakama, sačinjena interna baza naznačenih vozila koja su registrovana kao počinioci prekršaja zabilježenih stacionarnim radarima na području ZDK-a. Ova baza se blagovremeno ažurira, a policijski službenici koji vrše kontrolu vozila u saobraćaju svakodnevno ostvaruju uvid u istu, te na taj način sankcionišu počinioce prekršaja.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a ZDK-a su u skladu sa planiranim i najavljenim aktivnostima, u vremenskom periodu od 26.10. do 28.10.2012. godine, realizovali akciju pojačane kontrole vozača motornih vozila na magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima u Ze-do kantonu, sa posebnim akcentom na kontrolu alkoholiziranosti vozača. Aktivnosti policijskih službenika bile su usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima zbog činjenja prekršaja shodno Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te su sankcionisani počinioci i drugih prekršaja iz pomenutog zakona.
Prilikom naznačene akcije kontrolisano je 886 vozila u saobraćaju, kojom prilikom su izdata 282 prekršajna naloga, te sačinjena 3 izvještaja o počinjenom prekršaju. Od ovog broja, 65 prekršajnih naloga je izdato po pitanju alkoholiziranosti vozača, dok je po drugim prekršajima uručeno 217 prekršajnih naloga.