Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Opasne Preventove hemikalije u blizini vodozaštitne zone!

altOsim što konstantno smrdimo i što još uvijek zvanično i naučno ne znamo da li je taj smrad direktni razlog zašto u zadnjih pet godina procenat onih koji oboljevaju od karcinoma rapidno raste, na što ukazuju i zvanični izvještaji Ministarstva za zdravstvo ZDK, fotografije koje objavljujemo potvrđuju da se ekološki genocid nad stanovnicima Visokog nastavlja i drugim metodama. U ovom konkretnom slučaju radi se o potencijalnom zagađivanju glavnog vodovoda uz kolateralnu štetu rijeku Fojnicu.

Na osnovu fotografija koje objavljujemo postavljamo jasno pitanje i očekujemo isto tako jasan i konkretan odgovor, bez suvišnih korporativnih rečeničkih uljepšavanja, površnog i jeftinog obmanjivanja javnosti.

1. Da li je Prevent dao nekome (angažovao nekoga) da za njegov interes opere PVC burad od ostatka boja, ljepila, razrjeđivača …, kako bi ih potom mogao uredno prodavati kao čistu PVC burad po nekim komercijalnim cijenama, iako je to u suštini opasni otpad zatrovan hemikalijama?

2. Da li je Prevent usljed stalnih prijetnji obilazaka fabrike od strane vlasnika i njegovih sinova, odnosno svakojakih menadžera, komandanata divizija, audita, sakrio prljavu ambalažu, u ovom slučaju burad ili je istu tu burad prodao i tako ostvario dodatnu dobit umjesto da ekološki ispravno kao kompanija nekome plati kako bi sanirao opasnu i hemikalijama zatrovanu ambalažu?

3. Da li je Prevent da bi se samo riješio opasnog otpada tu burad nekome poklonio tek toliko da nestanu kako bi krug fabrike bio čist, dok je njihova daljnja sudbina kada napuste fabriku nepoznata?

4. Da li postoji ugovor ili fakture da je to nekome ustupljeno na čišćenje, poklonjeno ili prodato? Odnosno, da li Prevent uopće zna da se ta njihova burad s opasnim hemikalijama peru samo 150 metara od glavnog visočkog vodovoda?

Ne želimo vjerovati da društveno odgovorni menadžment Preventa ima poslovnu strategiju prema kojoj je najvažnije da burad s opasnim hemikalijama nisu u njihovom vidokrugu, a gdje su tačno i kakvu štetu mogu prouzrokovati kapitalistički način razmišljanja to ne prepoznaje, jer ne stvara dobit. Dobit je stvorena iz ničega njihovom prodajom, jer umjesto da plate kako bi se taj otpad propisno tretirao i deponovao, kompanija još zarađuje na vlastitom smeću.

altProstor koji smo fotografisali na kojem su deponovana sporna burad je nastao vještački i svjesnim propustom jednog javnog preduzeća još prije više od deset godina kada je dozvoljeno da se tačno iznad glavne vodovodne cijevi kojom se Visoko snabdijeva vodom do rezervoara na Klisi stvori nasip gdje se lageruje frakcija, građevinski materijal, a sada i peru raznoraznim hemikalijama zaprljana Preventova burad, ili, jednostavnije, ekološki opasan otpad. Hipotetički gledano, možda već sada postoji pukotina na toj glavnoj cijevi kroz koju pomenuti hemijski otpad iz buradi može direktno dospjeti u vodu koju pijemo iz naših slavina. Jedno je izvjesno, ako i ne postoji pukotina putem koje direktno zagađuje pitku vodu, te hemikalije sasvim sigurno na najdirektniji način zagađuju rijeku Fojnicu što za uzrok ima da ribe iz ove rijeke sve češće plivaju leđno. Ako znamo da jedan litar ulja može zagaditi 1.000.000 litara vode, koliko onda stotine i hiljade litara opranog otrova iz sporne buradi zagađuje rijeku Fojnicu? U razgovoru s radnicima koji su posljednjih 5-6 mjeseci najdirektnije radili s ovim opasnim otpadom, saznali smo da u tim buradima u prosjeku ostaje od pola do jednog litra neiskorištene hemikalije koja umjesto da bude ekološki tretirana i deponovana, završi u širem rejonu vodozaštitne zone Visoko.

altKada znamo sve ove podatke dokumentovane fotografijama koje objavljujemo, u najmanju ruku je cinizam pozivati se na nekakvu društvenu odgovornost i istovremeno dozvoljavati da se nekoliko kilometara uzvodno od Visokog dešava pravi ekološki genocid nad prirodom. Pored stalnog i općeprisutnog smrada, “dobri susjedi” i zagovornici spalionice u svom neznanju i nestručnosti kvalitetnog rješavanja problema sada su se potrudili da se pomaknu i malo više kako bi nas što selektivnije sada i uz zagađenje pitke vode slali na kemoterapije.

Da se radi o velikom i ozbiljnom poslu s opasnim otpadom prvo su nas upozoravali i kontaktirali lokalni stanovnici, a zatim i svi oni koji automobilima prolaze tom relacijom prema vodozaštitnoj zoni, jer pored “oprane/saprane” buradi na lijevoj strani puta iz pravca Kiseljaka su uskladištene stotine, ako ne i hiljade lagerovane  “oprane” buradi.

Gdje su sada sve te inspekcije? Gdje su sada svi ti autori velikih riječi o brizi za narod sa predizbornih skupova? Šta radi ekološki/komunalni inspektor osim što prima platu sa budžeta? Gdje su nadležna ministarstva za okolinske dozvole? Možda je njima svima samo važno da to nije u krugu Preventa? Moguće i da svi ovi “audisti” ne dolaze normalnim putevima u Visoko ili im možda kao dio turističke ponude nude dolazak zavezanih očiju i sa tamponima u nozdrvama i ušima?

I na kraju, kakva je uloga u cijeloj ovoj priči počasnog građanina Visokog? Šta je on o ovom pitanju poduzeo? Da li uopće zna za ovaj incident koji je suprotan standardima kompanije koju je stvorio ili stvarne i istinite informacije na svom putu iz Visokog do Wolfsburga mijenjaju svoju istinitost u želji menadžera za uspjehom i vlastitom karijerom? Visoko je utemeljitelju Preventa ukazalo svoje najveće povjerenje dodjeljivanjem Povelje počasnog građanina, a čime je to opravdano od augusta do danas? Znaju li vlasnici u Njemačkoj šta im radi Uprava i njen predsjednik čija krajnja ambicija nije zajebavat’ se sa “nezahvalnim” Visočanima koji stalno sugerišu na drsko kršenje ekoloških minumuma, umjesto da budu pokorno zahvalni jer ih je zaposleno cca 2.000 od čega 1.500 sa bezveznim ugovorima na određeno.

altNakon objavljivanja ovih informacija i fotografija očekujemo i zvaničnu rekaciju iz JKP “Visočica” Visoko, kako bismo saznali kolika je stvarna opasnost po zagađenje vodovoda ovom najnovijom Preventovom ekološkom neozbiljnošću.