Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sajam organske i poljoprivredne proizvodnje OPPEN-s Zenica 2012

altOPPEN-s Zenica 2012. naziv je 2. sajma organske i poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva koji  će biti održan u Zenici od 7. do 10. novembra 2012. Sajam će se održati na Trgu Alije Izetbegovića, a organizatori najavljuju preko 200 izlagača iz cijele BiH i regiona. Slogan ovogodišnjeg sajma je „Zasijmo BiH zajedno” s ciljem pokretanja inicijative za iskorištavanjem plodnog i obradivog zemljišta u BiH, s akcentom na organsku proizvodnju.

–  Organski proizvodi su sigurni jer ne sadrže štetne materije, sintetičke aditive i preparate na bazi GMO. Organski proizvodi su zdravi za vas i vašu porodicu jer imaju veću biološku vrijednost, bolji tehnološki kvalitet i veći sadržaj suhe materije – poručuju organizatori OPPEN-sa.

U sklopu sajma bit će organizovan i naučni skuop kao i nekoliko edukativnih seminara,susreta poljoprivrednika i slično, također pod nazivom „Zasijmo BiH zajedno”

Na prošlogodišnjem sajmu posjetioci su imali priliku probati najveću heljdopitu, a  atrakcija ovog sajma jeste 9.999 zeničkih hurmašica od pekmeza koje će organizatori napraviti i postaviti na džinovsku siniju-sofru (5X5 metara). One će biti poklon za posjetioce.

Svečano otvaranje bit će upriličeno 7. 11. (srijeda) a sva četiri dana planiran je bogat kulturno-umjetnički program:

7.11. Kulturno-umjetnički program „Sevdah u duši i srcu”

8.11. Nastup izvođača narodnih instrumenata „Saz i šargija naša baština”

9.11. „Dječiji sevdah fest” i smotra mladih vokalnih sastava

10.11. Smotra Ze –folklora

Dobrodošli!