Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Uprava policije ZDK načinila poseban plan mjera tokom praznika

altUprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona povodom Kurban-bajrama sačinila je poseban plan pojačanih mjera i radnji radi osiguranja lične i imovinske sigurnosti građana. U skladu s izvršenom procjenom planirane su i pojačane kontrole ugostiteljskih objekata i drugih objekata u kojim se okuplja veći broj građana. Vršit će se i kontrola poštivanja Općinske odluke o radnom vremenu te će se svaki slučaj kršenja ove odluke dokumentovati. Planirane su i pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, a kako se očekuje povećana upotreba pirotehničkih sredstava, iz policije podsjećaju građane da je u članu 3. Zakona o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona  utvrđeno činjenje prekršaja u slučajevima kada se vrši prodaja, kupovina, ustupanje na prodaju i upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu bez odobrenja nadležnog organa.

– Uprava policije MUPZDK-a poziva sve građane da svečano i dostojanstveno proslave i obilježe Kurban-bajram, da se uzdrže od činjenja svih nezakonitih radnji i nedoličnog ponašanja na javnim mjestima i u ugostiteljskim objektima, a upućuje poziv i apel roditeljima i starateljima  maloljetnih osoba naročito kada je u pitanju njihovo kretanje u noćnim satima, navodi se u informaciji iz Uprave policije MUPZDK-a.

Građani su zamoljeni da ukoliko raspolažu bilo kakvim sigurnosno interesantnim informacijama  i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu.