Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Halimin put” premijerno u Visokom 29. oktobra

 

altObavještavamo ljubitelje filma da će se u Gradskom kinu u Visokom premijerno prikazati film “Halimin put”. Film možete pogledati u ponedjeljak, 29. oktobra u 19 sati, dok će prikazivanje filma biti upriličeno i u utorak i srijedu, 30. i 31. oktobra ove godine, također u 19 sati. Film “Halimin put” je djelo hrvatskog reditelja Arsena Ostojića, a rađen je prema scenariju Feđe Isovića. Ovaj u potpunosti emotivan i bolan film inspirisan je istinitom pričom o bračnom paru iz Bosne koji je izgubio dijete u ratu, ali ga nisu mogli identificirati jer nisu njegovi biološki roditelji.
Priča filma smještena je u malo selo u Bosni i prati prvenstveno život Halime i Safije, koja dijete što dobija sa mladićem srpske nacionalnosti zbog neprihvatanja oca mora ostaviti Halimi. Kroz priču o ratu prepliće se surova bosanska stvarnost o nacionalnim odnosima i neshvatljivim surovim društvenim pravilima koja u potpunosti mogu uništiti živote.

Priča se prelama kroz vremenske odrednice 70-ih godina prošlog stoljeća i godinama nakon rata, kada Halima traga za posmrtnim ostacima supruga i sina Mirze, kojeg je usvojila od Safije.

Brojnu glumačku ekipu čine Alma Prica, Olga Pakalović, Mustafa Nadarević, Miraj Grbić, Izudin Bajrović, Minka Muftić, Mijo Jurišić i drugi.