Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Poziv omladinskom NVO sektoru općine Visoko

altObavještavamo NVO sektor u našem gradu, a koji u svom nazivu ili statutu rada problematizira i inicira pitanje mladih da će se u četvrtak 08.11.2012. u 18 sati, u Velikoj sali Općine Visoko  održati Osnivačka skupština Vijeća mladih općine Visoko.

Vijeće mladih općine Visoko sa svojim osnovnim zadacima treba da uspostavi kvalitetniji i bolji život mladih u našem gradu. Članice Vijeća mogu biti sve nevladine organizacije koje se, kao što je već istaknuto, u svom radu fokusiraju na populaciju mladih ljudi. Punopravno članstvo u Vijeću mladih mogu zatražiti isključivo omladinska udruženja, i to ona koja su zakonski registrirana najmanje 6 mjeseci. Studentska udruženja koja okupljaju isključivo studente/ice mogu postati punopravna članica Vijeća mladih. Neformalne grupe mladih, tj. one koje se nalaze na općinskom spisku neformalnih omladinskih grupa, u skladu sa Zakonom o mladima FBiH, ne mogu biti punopravne članice Vijeća mladih. Predstavnici/e neformalnih grupe mladih mogu prisustvovati sjednicama Skupštine Vijeća mladih i davati prijedloge, ali ne mogu birati niti biti birani.

Važna napomena jeste da iz jednog NVO sektora u radu Vijeća mladih mogu i trebaju biti uključene tri osobe, i to u Upravnom odboru, Nadzornom odboru i Osnivačkoj skupštini.Samo izglasavanje Statuta, članova Upravnog i Nadzornog odbora, Predsjednika/ice Osnivačke skupštine, kao i predsjednika/ice, dopredsjednika/ice Vijeća mladih Općine Visoko, uslijedit će na samoj skupštini.

Još jednom napominjemo da nijedan član Vijeća mladih po jedinstvenom statutu za Vijeća mladih BiH, proisteklog iz zakonika Evropske Unije ne može biti osoba koja je zaposlena u organima lokalne samouprave ili općenito vladinog sektora, te da ne smije biti starija od 30 godina.

Svi zainteresovani omladinski NVO sektori mogu se javiti na mail Udruženja Damara omladine damaromladine@gmail.com, kako bi dobili podrobnije informacije o samom statutu Vijeća mladih, prednostima koje se pruža za članice Vijeća, kao i sva dodatna pitanja.

Pozivamo Vas da dođete na Osnivačku skupštinu i uključite se u Vijeće mladih kako bi zajedno jačali kapacitete NVO sektora općine Visoko.