Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Radni sastanak Udruženja “Nit života”

altRadni sastanak Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Nit života” održat će se 22.10.2012. u 18.00 sati u Velikoj sali Općine Visoko. Tim povodom upućeno je sljedeće saopćenje za javnost:

Drage žene,

Potreba da se organiziramo i pokrenemo je evidentna. Sigurno je da će ovo udruženje željeti da odgovori zahtjevima svih naših članova. U proteklim godinama bili smo udruženje operisanih i liječenih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja. Sada želimo svoje aktivnosti proširiti i na porodice oboljelih, prijatelje i sve zainteresirane pojedince koji svojim zalaganjem mogu pomoći udruženju ali i sopstvenim radom ostvariti prihode.

Zato smo na skupštini održanoj 20.09.2012. u Velikoj sali Općine Visoko usvojili nova radna tijela te smo odlučili oformiti različite grupe žena koje će se baviti velikim brojem aktivnosti kao što su: umjetnički i ručni rad, pripremanje nacionalnih kulinarskih specijaliteta, grupa koja se bavi obilježavanjem državnih i vjerskih praznika, organizirati predavanja iz oblasti medicine, ali i drugih oblasti, kao i izlete i druženja.

Naš cilj je da vam učinimo dostupnim informacije i novosti iz zdravstveno-socijalnih oblasti.

Nastojat ćemo pomoći u oblasti koja postaje dio naše svakodnevnice. Naš rad će biti baziran na aktivnoj saradnji s vama. Imat ćete mogućnosti da na postavljena pitanja dobijete odgovore stručnih osoba koje direktno učestvuju u procesu vašeg liječenja. Dakle, vrsni radiolozi, hirurzi, onkolozi, hematolozi, fizijatri i psiholozi bit će tu da vam daju potreban savjet. Osim toga, imat ćete i pravnu pomoć u nastojanjima da ostvarite svoja prava.

Želimo biti dio cjelokupne kampanje u borbi za rano otkrivanje tumora.

Veliki je broj oboljelih koji mnoga pitanja zadržavaju za sebe. Smatraju da je bolest njihova intima i ne dijele je s drugima, pa čak ni sa članovima porodice. Mi na ovaj način želimo postati oni koji će na mala vrata ući i njihove živote i donijeti im beskrajno ohrabrenje, kao što smo i onima koji su sad članovi udruženja i koji se druže i otvoreno pitaju ljekare sve što ih zanima, i na taj način se lakše nose s posljedicama bolesti.

Upoznat ćete naše hrabre žene, ljekare, posjetiti centre i druga udruženja, saznati novosti. Mi ćemo se truditi osigurati vam odgovore na vaša pitanja, te učiniti dostupnim prijevode evropskih i svjetskih naučnih studija i istraživanja.

Na radnom sastanku koji organiziramo 22.10.2012. želimo  čuti vaše prijedloge i mišljenja. Budimo jedinstveni u želji da poboljšamo kvalitet života svojom hrabrošću, samoinicijativom, kreativnošću i aktivizmom.

Jednostavno, družimo se, unaprijedimo svoj pristup kulturi, životu i samom sebi.

Dobrodošli u Nit života!