Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Turistička priznanja Visokom

altU Uredu Turističke zajednice Visoko danas je upriličena promocija nagrada koje su, učešćem naše općine na tri specijalizirane međunarodne turističke, kulturološke i edukacijsko ekološke priredbe,  dodijeljene načelniku Munibu Alibegoviću, Areheološkom parku: Bosanska piramida Sunca i nagrada za film „I Visoko ima svoj san” autora Janesa Tadića. Radi se o sljedećim manifestacijama:

–          19. INTERSTAS 2012 – Međunarodna smotra turizma, fila i krajobraza

–          15. ITF'CRO 2012 – Međunarodni festival turističkog filma

–          11. K.E.A. – predstavljanje  hrvatskih gradova i mjesta za Entente Florale Europe – Zlatni Cvijet Europe.

Dodjela nagrada upriličena je u petak, 12.10.2012 u Hotelu President u Solinu (Hrvatska).

Nagradu koju je naša Općina dobila 2006. na istom festivalu, načelnik Munib Alibegović danas je poklonio Turističkom uredu Visoko, ističući kako je ponovno nagrađivanje potvrda za kvalitet i napredak koji je napravljen tokom prethodnih godina.

„Ideju da se današnji press održi u Turističkom uredu dao je gospodin Semir Osmanagić, tako da i na taj način promovišemo i Ured Turističke zajednice Visoko kao i da se promoviše turizam, za šta smo, uvjeren sam, stvorili dobre osnove” rekao je, između ostalog, načelnik Alibegović.

Načelnik Alibegović je ovu priliku iskoristio i da autoru nagrađenog filma gospodinu Janesu Tadiću uruči Povelju Općine Visoko za doprinos u promoviranju našega grada.

Gospodin Semir Osmanagić, uz riječi dobrodošlice grupi posjetilaca iz Tajvana koji su također danas bili prisutni u Turističkom uredu Visoko, obratio se prisutnim:

„Naš projekat je odjeknuo širom svijeta i gdje god odemo dočekuju nas sa oduševljenjem, a naša predavanja širom svijeta uvijek završe ovacijama.  Sezonu smo produžili, to više nisu dva mjeseca nego sedam mjeseci, imali smo goste iz Skandinavije, Danske, sa Islanda, a danas imamo grupu posjetilaca sa Tajvana. Mi ćemo sa takvim svojim naporima, ne štedeći svoju energiju niti intelektualne ni finansijske resurse nastaviti. Imali smo ove godine 30.000 do 35.000 posjetilaca, i nastojat ćemo da taj broj raste, također smo imali rekordan broj volontera, organizovali konferenciju, i s tim aktivnostima nastavljamo i sljedeće godine.  Svoje istraživanje i svoj rad nastavljamo jer volimo piramide i volimo Bosnu i Hercegovinu.”

Na današnjoj press konferenciji upriličena je i prezentacija dodjele priznanja gdje su prikazane fotografije naših predstavnika na pomenutim manifestacijama.