Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ASA i Prevent zaposlili 22 učenika

U ASA i Prevent grupacijama danas su na jedan dan zaposleni srednjoškolci iz Sarajeva, Visokog i Zenice. Ukupno 22 učenika volontira u ovom poslovnom sistemu, u okviru projekta „Volontiraj-kreditiraj“.

Projekat organizuje udruženje Infohouse iz Sarajeva, koje na današnji dan obilježava  „Socijalni dan“, a koji ima za cilj promociju volonterskog rada, odnosa firmi prema mladima budućim zaposlenicima ali i društveno odgovornih firmi .

Srednjoškolci iz Sarajeva su se jutros u osam sati okupili na platou Kulturno-sportskog centra Skenderija i umjesto u školu sa svojim poslodavcima krenuli na posao u ASA grupaciju.

Uposlenici Grupacije su učenike upoznali sa radnim procesima, i osnovnim aktivnostima. Kako je ASA grupacija velikm djelom vezana za uvoz i prodaja novih automobila učenici su najviše interesovanja pokazali upravo za ovaj segment poslovanja.

Druga grupa učenika iz Visokog boravi u Preventovim proizvodnim pogonima u Topuzovom polju. Uposlenici Preventa učenike upoznaju sa osnovnim segmentima proizvodnje Prevent Leathera koji se bavi proizvodnjom i obradom sirove kože za potrebe automobilske industrije, te krojačnicom tekstila, ali i procesima logistike, labaratorijskim analizama i standardima kvaliteta, koje ova firma mora ispunjavati.

Srednjoškolci iz Zenice obilaze Preventove pogone u Zenici i upoznaju se sa procesom šivanja automobilskih presvlaka. Učenici nisu skrivali zadovoljstvo i radoznalost, te su konstantno postavljali dodatna pitanja želeći saznati što više o automobilskoj industriji i proizvodnim procesima.

ASA i Prevent kao dio poslovnog sistema, kome je društvena odgovornost sastavni dio korporativne strategije tradicionalno podržava projekat „Volontiraj-kreditiraj“. Shvatajući da su nezaposlenost i siromaštvo osnovni problemi bh. društva Grupacija konstanto ulaže u obrazovanje i razvijanje mladih, te na taj način doprinosi zajednici u kojoj djeluje.