Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Utrostručen broj posjeta na Visoko.co.ba je bio razlog “rušenja” sajta u nekoliko navrata

U nekoliko navrata u mjesecu septembru, odnosno u jednom slučaju mjeseca oktobra desilo se da niste mogli, kako to uobičajeno radite, pristupiti našem sajtu. Skromnim tehničko/administratorskim znanjem mi koji pišemo za Visoko.co.ba, a ima nas preko dvadeset, na isti način kao vi nas, mi smo pitali naše administratore zašto se dešavaju “neozbiljnosti” te vrste. Odgovor je bio kratak i jednostavan, “probili” smo ugovoreni promet, odnosno broj posjetitelja našeg sajta je bio puno veći nego smo predvidjeli zakupom prostora i to je bilo razlogom “rušenja” sajta u nekoliko navrata. Osnovni razlog povećane posjete su bili lokalni izbori, a vrhunac je bio u prvoj sedmici oktobra, odnosno zadnjoj sedmici predizborne kampanje.

Ubjedljivo najveći broj posjeta je bio dan nakon izbora (08.10) kada je posjeta Visoko.co.ba bila utrostručena, a za prvih 15 dana oktobra potrošili smo kompletan “bendwidth” koji smo predvidjeli za cijeli mjesec.


Kada je u pitanju broj različitih posjetilaca/kompjutera u septembru ih je bilo 32280, a do sada u oktobru 27015. Odnedavno Visoko.co.ba je serverski smješteno u Sarajevu, tačnije pod okriljem Telemacha, a pošto i tamo imamo svoje ljude, odnosno čovjeka iz Visokog zaposlenog na odgovornoj funkciji zbog prometa koji ostvaruje naš sajt savjetovano nam je da zakupimo poseban i vlastiti server. Pošto na internetu nema foliranja, odnosno ima, ali je svedeno na najmanju moguću razinu za razliku od istraživanja slušanosti radija i gledanosti TV-a, naš izvor tvrdi da Visoko.co.ba bilježi puno veće posjete nego neki isforsirani portali, dok na lokalnom nivou i dalje po svim pokazateljima smo inspiracija i težnja za one koji pokušavaju biti dijelom visočke medijske priče.

Malo samohvale nije zgoreg tek toliko da se zna. Svi ovi statistički podaci ne bi bili ovakvi da nismo skupa zadnjih 14 godina, bili pozicija ili opozicija Visoko.co.ba je uvijek na istom kursu traganja za istinom bez obzira na posljedice ili kako to kaže stara narodna poslovica – “Burek, pita, zeljanica, vlast ima dva lica”.