Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Aida Keso, mlada visočka manekenka

altBogatstvo visočke regije je postala vječna konstanta koja od davnina krasi ovaj grad, kako duhovnim i tradicionalnim vrijednostima, tako i ovosvjetovnim ljepotama. U zadnje vrijeme posebno se ističu mladi iz Visokog koji postižu visoke rezultate u poljima svojih interesovanja. Ovog puta vam predstavljamo mladu manekenku iz Visokog, Aidu Keso, koja je zabilježila poseban uspjeh na bh. modnoj sceni. Nakon pohađanja modne škole gdjeje naučila prve korake u vezi sa manekenstvom, kao jedna od najboljih u generaciji dobila je mnogo poziva na castinge, a zatim i priliku da nosi neke od revija na Nivea BH Fashion Week-u, koji vrijedi kao jedan od glavnih fashion week događaja u BiH.

U nastavku, donosimo vam kratki intervju sa Aidom.

Dugo vremena si trenirala ritmičku gimnastiku i ostvarila mnoga priznanja u tom sportu, otkud  tolika ljubav prema manekenstvu?

– Ritmičku gimnastiku treniram od svoje šeste godine i još uvijek sam aktivna. Ljubav prema manekenstvu je naprosto proizašla iz ljubavi prema ritmičkoj gimnastici, jer i jedno i drugo je vezano za ženstvenost,lijepe pokrete, gracioznost, tako da za mene jedno ne isključuje drugo. Manekenstvo je u neku ruku prirodan nastavak čitavog mog dosadašnjeg truda i rada.

Možeš li našim čitaocima opisati svoje prve korake u modnoj školi i kako si uopšte dospjela u takvu jednu školu? Možda da to malo više približiš onima koji bi sami željeli postati manekeni.

– To je bio ljetni period kada nismo imali treninge, te sam na internetu malo istraživala kako iskoristiti kvalitetno svoje slobodno vrijeme i našla sam prijavu za školu manekenstva, popunila je i poslala. Odgovor sam dobila nakon mjesec dana. Škola manekenstva je trajala četiri mjeseca, a termini časova su bili za vrijeme vikenda. Poslije završene škole dobila sam ”Certifikat” o završenoj školi. Ubrzo uslijedio je prvi poziv za casting i tako je sve počelo.

Kakav je bio osjećaj prvi put izaći na pozornicu, nositi određenu reviju i znati da su svi pogledi upereni u tebe?

– Prvu reviju koju sam nosila bila je Nerzz Bešlagić na 27. Nivea BH Fashion Week-u, moram priznati da prije nego što sam stupila na stage imala sam ogromnu tremu, međutim kada sam izašla da iznesem određeni model, osjećala sam se sasvim prirodno,te sam poslije revije dobila mnoge pohvale od organizatora, što mi je mnogo značilo.

altNa osnovu svog iskustva kakvim vidiš svijet manekenstva u BiH i da li ima mjesta za napredak, odnosno, da li vrijedi baviti se tim poslom?

– Pa u životu treba probati mnoge stvari, vidjeti da li je to ono što nas ispunjava. Meni hvala Bogu sad za sad ide odlično i mislim da se vrijedi baviti ovim poslom, samo treba biti jako pametan, snalažljiv i uporan, jer ovo je također jako opasan svijet, ako se neke stvari rade nepromišljeno. Manekenstvo u Bosni i Hercegovini, gledajući iz mog ugla, ima šansu za napredak samim tim što na Fashion Week-u učestvuju dizajneri iz evropskih zemalja, pored poznatih BH dizajnera. Fashion Week u BiH vrijedi za najveći nivo, što se tiče modnih događaja, prati ga vrhunska organizacija i velika posjećenost.

Da li ti lično imaš neke planove za skoriju budućnost i da li si imala ponude za još neke revije, fashion weekende i slično?

– Što se tiče manekenstva, planovi su mi da napredujem, a prije svega moj plan je da ostvarim što bolje rezultate u školi. Imala sam ponuda modnih agencija za razne kampanje, reklame, kako u BiH, tako i u inostranstvu, ali obzirom da pohađam drugi razred Gimnazije”Visoko”, te da je ovo za mene početak nečeg novog u mom životu, ostavila sam to za neko buduće vrijeme.

altZa kraj, da li imaš neku poruku za svoje vršnjake? Možda neki životni moto koji je tebe doveo do trenutnog uspjeha.

– Vrijeme je dragocjeno, treba ga iskoristiti na najbolji mogući način. U suštini, treba biti svjestan svojih mogućnosti i sposobnosti i stalno ih nadogradivati. Trenirajući ritmičku gimnastiku naučila sam mnogo toga, između ostalog da samo radom i odricanjem možemo doći do rezultata, te svakako želim da se zahvalim svojim roditeljima koji su mi pružali i još uvijek pružaju bezuslovnu ljubav i podršku, koja je jako bitna u životu.