Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Posjeta Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji i Medresi

altNevladina organizacija Christlich-Islamische Gesellschaft e.V. iz Kelna, koja se bavi promoviranjem i razvojem muslimansko-kršćanskog dijaloga i zajedničkog života, boravila je danas u Visokom. Radi se o je najvećoj  i najstarijoj  organizaciji kršćanko muslimanskog dijaloga u Njemačkoj koja je osnovana 1982. godine. Delegacija u našoj zemlji boravi od 6. do 13. oktobra a, osim Visokog, predviđena je posjeta Sarajevu, Srebrenici, Tuzli, Mostaru, Travniku i Kraljevoj Sutjesci.

Delegaciju čine:

Dr. Thomas Lemmen, predsjednik Christlich-Islamischen Gesellschaft, referent za međureligijski dijalog Nadbiskupija Köln; Prof. Dr. Josef Freise, profesor na Katoličkom fakultetu u  Kölnu; Karima El-Zein, potpredsjednica Christlich-Islamischen Gesellschaft i službenica u BFMF (Edukativnog Centra muslimanskih žena) u Kölnu; Mr. Lejla Bradarić,  referent nevladine organizacije za multikulturni rad i dijalog  „Pro Dialog” iz Kölna; Mehmed Bradarić, profesor historije, predstavnik nevladine organizacije za multikulturni rad i dijalog „Pro Dialog” iz Kölna; Hülya Ceylan, član Upravnog odbora organizacije „Christlich-Islamischen Gesellschaft” iz  Kölna; Mr. Hanim Ezder, potpredsjednica BMFM (Edukativnog Centra muslimanskih žena u Kölnu) i član Glavnog vijeća za islamsku vjeronuku pri Ministrastvu obrazovanja države NRW – Sjeverna Westfalija; Elisabeth Freise, referent u organizaciji „Internacionalni kršćanski mirovni put” – EIRENE, Neuwied; Jürgen Neitzert, franjevački sveštenik, glavni koordinator za rad Omladinskog centra za edukaciju emigrantske omladine Köln-Vingst, Upravitelj fondacije „Pravda, mir i ljubav” franjevačkog reda Srednje Evrope;  Mustafa Hadžić, imam u Bosankom islamskom kulturnom Centru Köln, drugi podpredsjednik Centralnog vjeća muslimana Njemačke; Uschi Hacket, referent za rad sa mladima pri Katoličkoj omladinskoj organizaciji u  Düsseldorfu;Melanie Miehl, referent za krščansko-islamski suživot Nadbiskupije  Köln  i član Upravnog odbora Christlich-Islamischen Gesellschaft;Mevlida Bradaric, predstavnik nevladine organizacije za multikulturni rad i dijalog  „Pro Dialog” iz Kölna;Elisabeth Saller, službenica u organizaciji Caritas, Düsseldorf.

Današnju posjetu našem gradu delegacija je počela u Franjevačkom samostanu gdje su obišli samostan i prostorije Franjevačke gimnazije, te razgovarali sa gvardijanom fra Josipom Ikićem.

– Uvijek smo bili otvoreni, a to smo i dužni biti, za razgovor sa muslimanima i drago nam je da je ova grupa kršćana i muslimana iz Njemačke došla u Bosnu da se druže i pošalje jednu lijepu poruku kako se može živjeti zajedno. I po kršćanskom a i muslimanskom uvjerenju pozvani smo da živimo i poštujemo jedni druge. Posebno mi je drago da su posjetili našu gimnaziju i vidjeli gdje mi radimo i da u našoj školi imamo i muslimana, i da djecu odgajamo da žive u uzajamnom poštovanju. I kao fratru i kao čovjeku mi je drago da ima, i da bude i više, dijaloga i poštovanja u našoj domovini – rekao je fra Josip Ikić.

Delegacija Organizacije Christlich-Islamische Gesellschaft e.V. svoju posjetu Visokom nastavila je obilaskom Medrese „Osman ef. Redžović” gdje im je domaćin bio direktor Medrese Džemal Salihspahić:

– Medersa je škola otvorenih vrata, bilo da nas posjećuju iz Bosne ili cijelog svijeta. Drago nam je da smo stvorili ambijent koji je postao interesantan, tako da danas imamo i drage goste iz Njemačke koji su zainteresovani za dijalog.

Dr. Thomas Lemmen, predsjednik Christlich-Islamischen Gesellschaft, izrazio je zahvalnost za predivan prijem kod svih vjerskih poglavara koje su posjetili. – Od bosnaskih muslimana možemo naučiti da su muslimani sastavni dio Evrope, i da je to naše zajedničko nasljeđe i bogatstvo koje i dalje trebamo njegovati. Trebamo se baviti onim šta naše vjere kažu jer duh naših vjera kaže da treba međusobno da se upoznajemo i da zajedno živimo, i da ne budemo zloupotrebljeni od strane nacionalističkih stujanja koja se dešavaju u svijetu – rekao je dr. Thomas Lemmen.

{joomplucat:722 limit=18|columns=4}