Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vunovlačarska radnja u Visokom jedna je od posljednjih u BiH

altVunovlačarstvo je zanat koji je na prostorima BiH, a posebno na prostoru srednje Bosne nekada bio zanat koji je okupljao veliki broj majstora, a postojalo je i mnoštvo vunovlačarskih radionica. Vremenom je ovaj zanat gotovo pa nestao, a jedna od rijetkih radionica koja i danas radi ostala je u Visokom. Nekadašnji vlasnik Ramiz Muratović ovim poslom se bavio više od 30 godina, a nakon njegove smrti posao su nastavili kćerka i zet.

-Nakon punčeve smrti odlučili smo se nastaviti baviti ovim zanatom, odnosno preradom vune, a pošto je posao bio razvijen smatrali smo da je šteta ugasiti ga, posebno znajući da je na ovim prostorima ostala samo ova radionica. Nekada je na prostoru od Visokog, pa sve do Tuzle bilo više od 30 vunovlačarskih radionica, a danas je ovo jedina na ovim prostorima, pa čak možda i u cijeloj BiH. – rekao nam je Emir Kadrić, koji je nakon smrti punca nastavio posao obrade vune.

U radionici u Visokom nalaze se dvije mašine koje su nekada davno nabavljene od majstora iz Bugarske i koje godinama rade i obrađuju vunu, a već odavno se takve vrste mašina i ne proizvode.

-Posla i mušterija uvijek ima, posebno u jesenjem periodu. Najveći broj mušterija dolazi iz Sarajeva, a sve su to već naše stalne i stare mušterije koje vunu donose na preradu u našu radionicu. Češljanje vune se obavlja na posebnoj mašini u koju ubacimo zbijenu vunu, a onda procesom obrade i prolaska kroz valjak ta vuna se rasčešlja i na kraju vuna koju dobijemo ima oblik svile. Najčešće se vuna obrađuje i češlja za punjenje jorgana, dušeka i jastuka, ali ima i mušterija koje vunu donose na obradu, a nakon obrade je koriste za izradu ćarapa. Pošto se ljudi vremenom sve više vraćaju tradicionalnim metodama i materijalima, tako se i prirodna vuna sve više koristi, a samim tim i veći je broj mušterija. – istakao je Emir Kadrić.

DNEVNI AVAZ