Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ako znamo da je politika kurva, svaki vid postizborne koalicije u Visokom je moguć

altOdmah nakon što smo saznali ko je šta “hajrovao” od netom završenih lokalnih izbora počele su špekulacije i raznorazne kombinacije po pitanju eventualnih koalicija. Ništa manje interesantna borba, od one za mjesto načelnika jeste i borba za predsjedavajućeg Općinskog vijeća Visoko. Zakonski okvir je jasan, a bio je jasan i prije rezultata izbora za načelnika, obzirom da su svi kandidati bilo Bošnjaci. Dakle u toj situaciji, predsjedavajući Općinskog vijeća će biti nebošnjak. Kada pogledamo šta je na sonu nakon izbora, u ovom trenutku jedine moguće dvije opcije su Dejan Šćepanović i Dalibor Tomičić od svih 25 koji su ušli u budući saziv Općinskog vijeća. I jedan i drugi kandidat dolaze iz SDP-a. Zašto kažemo u ovom trenutku i ostavljamo mogućnost da to ne bude tako? Jednostavno iz razloga što je sasvim izvjesno da bi se moglo desiti, u želji  za apsolutnom vlašću da OO SDA povuče nekog od svojih kandidata tako što će ovaj odustati od mandata u cilju “višeg interesa” i dovesti Mirelu Bukvu Mateša u situaciju da kao 11. sa liste uđe u vijeće i tako direktno konkuriše za mjesto predsjedavajućeg OV Visoko. U toj varijanti potrebno je i da 13 novih vijećnika potvrdi tu želju SDA. A kako doći do tih 13, ako znamo da će SDA nakon potvrde CIK-a u najboljem slučaju imati 10 vijećnika? Za tu svrhu i inače za sve ostalo u naredne četiri godine trebat će im koalicioni partner. Jer ukoliko ne ostvare većinu u zakonodavnoj vlasti rad nove načelnice u izvršnoj vlasti bio bi otežan jer bi sasvim izvjesno politički protivnici vrlo često “minirali” i one dobre prijedloge samo zato jer su ih ovi drugi predložili, a da ne govorimo o nekim drugim inicijativama koje bi SDA željela progurati bez da pitaju političke protivnike šta misle o tome – jednostavno preglasavajući ih.

altKada govorimo o koalicijama odmah se nameće mogućnost koalicije SDA – A-SDA, svakako i po inicijalima liče na brata i sestru, računica bi bila 9+4=13 i završena priča. Međutim, ako malo bolje poznajete političke prilike sjetit će te se onog dokumenta kojeg smo objavili s početka izbora, a to je ustvari glasački listić na kojem su date jasne upute kako glasati i za koga. Pozadina svega je “pucanje” ove stranke na dva dijela, tako da je ostalo nesigurno i neizvjesno ko je u koga i da li mu se može vjerovati. Jedna struja ove stranke tvrdi da će vrlo skoro pomesti drugu struju, a i jedni i drugi imaju svoje razloge zašto misle da su u pravu. Međutim bez obzira šta bude u konačnici jedno je jasno, više se ništa politički ozbiljnije na Općini Visoko neće moći odlučivati bez A-SDA.

Nekako odmah nakon pucanja koalicije SDA/SDP na državnom nivou, potpisana je druga koalicija između SDA i SBiH, koja na visočkom lokalnom nivou nije dovoljna za većinu, jer bi to bilo 9+2=11. Ali ako znamo da je jedan od vijećnika koji je ostvario mandat kao kandidat SBiH, Asmir Hodžić koji je “počašćen” direktnim prozivkama u jednom od zadnjih saopštenja za javnost pred same izbore od strane SDA pitanje je koliko je uopšte moguće da će se desiti bilo kakva koalicija između ove dvije stranke. Možda bi to predsjednik Vahid Hećo i priželjkivao jer bi mu privatno moglo odgovarati isto onoliko koliko Hodžiću ne bi odgovaralo. Ukoliko bi Asmir Hodžić odustao od mandata zbog kompatibilnosti funkcija jer je direktor Javnog preduzeća i ako mjesto ustupi Salihu Puriševiću onda bi se moglo možda i razmišljati o tome. Samo je pitanje da li će se Hodžić prije odreći direktorskog mjesta ili mandata vijećnika, a uz to stoji i veliki upitnik koliko je Izet Smajević čovjek sa toliko obrazovanja neko ko bi dozvolio da u tom političkom braku iz interesa manje pametniji od njega mu nameću svoje političke stavove i mišljenja. Ali politika je kurva, u njoj nema hatura, tako da je sve moguće. Ako bi SDA i uspjela napraviti neki dogovor sa SBiH, to im još uvijek ne bi bilo dovoljno, za većinu bi im trebao i BPS u kojem također postoje evidentna politička razilaženja na relaciji predsjednik stranke Trako i nosilac liste Dervišević koji je ostvario drugi mandat.

Kao što SDA i SBiH na višem nivou imaju dogovor o koaliranju, tako ga ima i sada druga politička snaga u Visokom SBB sa SDP-om, matematički 4+3=7, malo premalo za većinu, nekako je prirodno da im se pridruži i Adnan Frljak sa Nezavisne liste koja ima jedan mandat što daje rezultat od osam vijećnika.

Iz ovih kalkulacija je potpuno vidljivo i sasvim jasno u bilo kojoj varijanti da je ključni igrač naredne četiri godine što se tiče OV Visoko godine upravo A-SDA, sa velikim upitnikom ko je ustvari stvarna snaga A-SDA. Prema broju dobijenih glasova to bi trebao biti Jasmin Dlakić, ali prema Odluci centrale stranke to je Refik Kurgaš koji je ujedno i predsjednik KO A-SDA, tako da bi se moglo očekivati i Povjereništvo, sve su opcije otvorene.

altPuno toga prije formiranja vlasti ovisit će i na višem kantonalnom nivou, pitanje je naravno eventualne nove skupštinske većine i padanja vlade premijera Fikreta Plevljaka. A pošto je riječ o kurvi politici gdje se sve može kupiti i gdje je obraz najjeftiniji nisu isključene ni neke druge izmiješane kombinacije uvjetovane kupovinom, ličnim interesima, osvetoljubivošću itd …

Prije ovjere mandata budućih vijećnika i kombinacija stranaka u kojim svjesno žrtvuju neke kandidate zbog nekih drugih interesa u ovom trenutku sastav zakonodavne vlasti kakvu smo izabrali izgleda ovako:

1. Džemil Halilović (SDA)

2. Mirza Omanović (SDA)

3. Nusret Suša (SDA)

4. Mirza Ganić (SDA)

5. Dinka Omanović (SDA)

6. Sulejmen Zukan (SDA)

7. Faruk Ihtijarević (SDA)

8. Zijada Smailagić (SDA)

9. Adem Hindija (SDA)

10. Nevzeta Begić (SBB)

11. Vahid Ramić (SBB)

12. Delila Novokmet Halilović (SBB)

13. Jasmin Omanović (SBB)

14. Nermin Sudžuka (A-SDA)

15. Aida Zerdo (A-SDA)

16. Minela Ahmić (A-SDA)

17. Elvir Špiodić (A-SDA)

18 Muhamed Husić (SDP)

19. Dejan Šćepanović (SDP)

20. Dalibor Tomičić (SDP)

21.Izet Smajević (SBiH)

22. Asmir Hodžić (SBiH)

23. Halim Dervišević (BPS)

24. Mirnes Fatić (BPS)

25. Adnan Frljak (Nezavisna Lista Za Visoko)

Kada pogledamo sastav novog Općinskog vijeća Visoko uočljivo je da će ovo biti Vijeće sa najvećim brojem žena do sada, njih šest po dvije iz SDA, SBB-a i A-SDA, uz načelnicu Amru Babić postajemo kuća u kojoj se žene puno pitaju. Ako se može praviti još neka analiza izuzev stranačke, također je jasno vidljivo da će u narednom sazivu OV Visoko biti puno više vijećnika koji dolaze iz vangradskih dijelova općine Visoko, procentualno 87% u odnosu na 13% onih koji su nastanjeni u Visokom.

Za nadati se da Odluke koje budu donosili neće imati u pozadini nikakvih podjela od spolne, nacionalne do geografske, i nadamo se da će odgovorno raditi u interesu svih građana općine Visoko bez obzira o kojem se dijelu općine radi – bar su tako obećavali u kampanji. Ali ko će im vjerovati kad i sami znaju da su ulaskom u politiku morali obraz okačiti o klin.

http://www.youtube.com/watch?v=G1czZDmxdyM