Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Press konferencija općinskog načelnika Muniba Alibegovića povodom završetka drugog mandata

altU Velikoj sali Općine Visoko danas je upriličena press konferencija općinskog načelnika, a povodom završetka njegovog drugog mandata. Na press konferenciji Alibegović se zahvalio svim svojim pomoćnicima sa kojima je radio u prvom i drugom mandatu, te medijima koji su ga sve ovo vrijeme, kako je rekao, korektno pratili. Zbog nedostatka vremena istakao je da nije stigao da upriliči obilazak Visokog i obilaske asfaltirane ulice na Šadrvanu, rampe na željezničkoj stanici, te mjesta izgradnje kolektora, za koje je istakao da su izuzetno vrijedni projekti koji su pokrenuti pred sami kraj drugog mandata i koji su i završeni (asfaltiranje na Šadrvanu), odnosno uskoro bi radovi trebali biti privedeni kraju (rampa i kolektor). Na kraju se aktuelni načelnik još jednom obratio medijima, te pokušao nabrojati šta je to u prethodnom periodu urađeno, odnosno šta su daljnji planovi:

Kao načelnik Općine nastojao sam uraditi što više s obzirom na okolnosti u kojima sam radio. Ovdje mislim na zatečeno stanje, zakonski okvir djelovanja načelnika i trenutnu poziciju lokalne zajednice u našem sistemu,  okolnosti koje su me pratile vezano za funkcinisanje političke i zakonodavne vlasti na području općine kao i ekonomsku krizu u svijetu. Bez obzira na to Općina Visoko spada u red Općina koje su napredovale u oblasti privrede, zapošljavanja, saobraćaja, broju stanovnika, te ostalim segmentima života. To govore podaci o broju registrovanih preduzeća, izvozu, broju novih proizvoda i usluga na našoj općini, porastu broja uposlenih. U oblasti saobraćaja izgrađen je auto-put, nekoliko mostova i zaobilaznica, rekonstruisan i izgrađen značajan broj puteva i ulica. Pobrojaću samo neke od najznačajnijih: Visoko danas ima most u privrednim zonama Arnautovići-Ozrakovići i Topuzovo Polje, zaobilaznicu u Hanovima prema IGM-u, most na rijeci Fojnici kod Konfekcije, riješeno vodosnabdijevanje Bučko-kralupskog kraja, Radovlja, Donje i Gornje Zimče, Donjeg i Gornjeg Moštra, B.Mahale, Tušnjića, Goduše, urađenu rekonstrukciju preko 50% gradske vodovodne mreže. Visoko će uskoro imati gradski kolektor sa šetalištem uz izgrađenu obaloutvrdu i prvi puta poslije šesnaest godina Visoko će se potpuno otvoriti prema našim rijekama Bosni i Fojnici. Sve ovo praćeno je razvojem ostale infrastrukture te oblasti društvene nadgradnje i zadovoljenja potreba stanovništva (kao što su kultura, sport i zaštita standarda zaslužnih kategorija građana). Općina Visoko je u prethodnom periodu pokazala da može i zna prepoznati korisne inicijative u privredi što dokazuju poslovne zone  Ozrakovići i Arnautovići koje uz poslovnu zonu Topuzovo Polje čine najpovoljniju lokaciju za investiranje u Zeničko-dobojskom kantonu i općenito u ovoj regiji. Nažalost, posebno u zadnje dvije godine, u pogledu ulaganja ili obnavljanja puteva na našoj općini, izostala je podrška Ze-do kantona.

Takođe, Visoko je proteklih godina vodilo stabilnu budžetsku politiku koja podrazumjeva redovno izmirenje plata prema svim budžetskim korisnicima i svima onima koji se finansiraju iz budžeta općine Visoko. Tačno je, postoje određena kašnjenja u plaćanju prema dobavljačima i izvođačima ali su ona rezultat dinamike punjenja budžeta i ova dugovanja se kontinuirano vraćaju, a bitno je naglasiti da Općina Visoko uživa povjerenje svih privrednih subjekata sa kojima sarađuje.

Dokaz kvalitetne i stabilne budžetske politike i stvaranja ambijenta za privređivanje i zapošljavanje jeste i program zapošljavanja pripravnika sa područja općine Visoko koji traje već nekoliko godina a kojim Općina Visoko sufinansira doprinose, poreze i topli obrok za pripravnike sa visokom stručnom spremom ukoliko sebi pronađu angažman u nekoj od firmi na području općine.

Visoko danas ima projekte, ima završene istražne radove a negdje i odabrane izvođače radova u vodosnabdijevanju Podvinačko-Gračaničkog područja, vodosnabdijevanju cijele mjesne zajednice Poriječani, vodosnabdijevanju Čekrekčija, četiri mjesne zajednice Liješeve, Kološića, Orašca i Zimče koje ćemo snabdijevati vodom sa područja općine Kiseljak, Visoko danas ima projekat i osigurana sredstva iz Kantona za vodovodni prsten u poslovnoj zoni Ozrakovići, asfaltirane puteve do svih i najudaljenijih naselja naše općine, proširenu i izgrađenu javnu rasvjetu u vangradskim naseljima odnosno moderniziranu javnu rasvjetu u gradu. Danas imamo razvijenu mrežu kablovske televizije na cijeloj općini, imamo podzemne instalacije elektromreže na širem gradskom području.

Visoko danas realizira sredstva sa viših nivoa (GSM licence, Fonda za zaštitu okoliša, ODRAZ-a, GAP-a, SIDE, Njemačke ambasade, Općine Kartal-Istanbul) na području naše općine u vrijednosti većoj od milion i petstotina KM (Dnevni centar u Dobrinju, most u Kondžilu, kanalizacija u Čajnom, Gradsko kino).

Visoko danas realizira pola miliona KM koje je donirala SIDA za proširenje odvoza smeća, imamo jasnu strategiju upravljanja otpadom koja podrazumjeva izgradnju transfer stanice. Visoko ima standarde ISO i EMS koje primjenjuju uposlenici Općine Visoko.

Radimo na projektima zaobilaznice iz pravca Kiseljaka prema autobuskoj stanici sa kružnim tokom kod Betonskog mosta, kolektora sa pješačkom stazom uz rijeku Bosnu do Luka, kružne tokove na Ciglani, Kraljevcu i kod Betonskog mosta, rekonstrukciji trga Džemala Bijedića.  Visoko će imati pješačku zonu od Sebilja do Jalije, izlaz iz Luka prema poligonu, džamiju u Lukama, turističko područje od Ravana do Gorana, kvalitetnu mrežu puteva i turističku žičaru prema Starom Gradu Visoki, modernu sportsku dvoranu za igranje utakmica Svjetskog juniorskog prvenstva u rukometu, pješački most u Ozrakovićima, fiskulturnu salu sa bazenom u Gimnaziji, moderno kino i pozorište.

Najbitnije, Općina Visoko će imati puno uposlenih visokoobrazovanih mladih ljudi sa kojima ćemo zajedno ovo ostvariti.

Hvala Vam.