Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Recimo da će ‘ljubičaste klupe’ poprilično sazrijeti, i da će poprimiti svoju prirodnu crvenu boju, a biće tu i plavih, žutih i ostalih nijansi”

altJoš uvijek aktuelna vlast u Visokom nije imala svoju posljednju sjednicu na kojoj bi se kao politički saveznici i protivnici pozdravili na kraju mandata. Zadnje dvije godine obnašali ste funkciju predsjedavajućeg OV Visoko, sa ove vremenske distance kada pogledate unazad, kako vidite tu zakonodavnu vlast, sebe u njoj i da li žalite za nečim?

Poslovnikom Općinskog vijeća je regulisano da u mjesecu augustu nema sjednica Vijeća, zbog godišnjih odmora. Ulaskom u  mjesec septembar politička atmosfera se poprilično zagrijala, i kampanja uveliko otpočela, tako da je Predsjedništvo OV  odlučilo da prihvati praksu i iskustvo iz ranijih izbornih godina i ne zakazuje sjednicu Kolegija-Vijeća, osim ako se ukaže izuzetna potreba za njim. Mislim da bi eventualna sjednica Vijeća bila sve osim pozdravne i korektne na kraju mandata.

Šta smatrate najvećim uspjehom u mandatu Vašeg predsjedavanja Općinom Visoko?

Obzirom da sam ušao u Općinsko vijeće polovinom mandata, u trenutku kad su se desile krupne političke promjene, kako na višim nivoima vlasti tako i na lokalnom nivou tj. u Vijeću, gdje nije postojala jasna parlamentarna većina, uspio sam sačuvati dignitet Vijeća. Ako se tome doda i nedostatak mog političkog iskustva, mislim da ono što smo uradili jeste sjajna stvar. Od konkretnih inicijativa, najviše sam ponosan na činjenicu da smo uspjeli ugraditi novu stavku u budžetu općine Visoko:”Stipendije za nadarene studente i učenike’’. Ova dugogodišnja  inicijativa SDP-a Visoko je konačno zaživjela, konkurs je raspisan, a bit je da glavni kriterij bude lični uspjeh studenata i učenika, a ne njihov socijalni položaj. Ne sumnjam da će nam, kao zajednici, ove najpametnije glave višestruko vratiti u budućnosti.

 

Da li biste se ponovo prihvatili funkcije presjedavajućeg Općinskog vijeća, i šta biste promijenili ako biste imali priliku ponovo da vodite Općinsko vijeće?

Biću kratak u odgovoru, a nadam se i jasan: promijeniću Poslovnik Vijeća, a sjednice ćete pratiti direktno putem interneta.

Za dva dana Visoko će dobiti novog/starog načelnika-icu, kao član Općinskog odbora SDP-a na izvoru ste informacija i vjerovatno imate neke svoje kalkulacije i očekivanja od ovih izbora. Nemate razloga više to skrivati, šta očekujete nakon nedjelje?

Podaci sa terena govore, da Visoko ide naprijed!

U nedjelju će Visoko imati novog načelnika, gosp. Ramiza Brkića, a klub SDP-a 10 vijećnika.

Na početku predizborne kampanje SDP je imao stav o tzv.“džentlmenskoj kampanji“, ona to u početku i jeste bila, međutim u ovim posljednjim danima se pretvorila u najgore klevetanje i bljuvotine. Da li ste zadovoljni onim kako ste proveli kampanju i da li imate neki komentar na ozbiljne optužbe SDA o tome kako je SDP dominira u nepotizmu kada je u pitanju raspodjela budžetskih radnih mjesta na općini Visoko?

Te optužbe od strane SDA samo govore koliko je njih strah onoga što će se desiti sedmog oktobra. Ako ikome treba spočitavati nepotizam, onda je to SDA.Vi novinari to najbolje znate, uradite analizu pa nek narod konačno zna i tu istinu.

Jako ste mladi ušli u politiku i odmah ste zaigrali na vrućem terenu, rano je o tome razgovarati, ali za četiri godine imat ćete 30 godina i zavidno političko iskustvo, razmišljate li možda i o kandidaturi na mjesto načelnika?

Da bi napravili prave rezultate, morate odmah zaigrati na vrućem terenu. Ako Vam kažem da je Edin Džeko samo 20 dana stariji od mene i da je igrao na puno ”vrućim terenima”, onda se i ne osjećam tako mladim. Međutim, zanimljiva je ta Vaša matematika, za 4 godine ću imati 30 gdina, 6 godina političkog iskustva, 7 godina u privredi. Možda Visoko upravo takvog čeka.

Nedavno smo radili jedan intervju koji nije imao političke konotacije, razgovarali smo o KTK Visoko gdje ste jedan od direktora, tada je povod bio upošljavanje šezdesetak radnika i proizvodnja vojnih uniformi za Vojsku Poljske. Na ovaj intervju ste stigli iz Tešnja gdje ste bili sa generalnim direktorom Senadom Bilalovićem na pregovorima u Koteksu, da li je postignut dogovor o nastavku proizvodnje?

Danas smo bili u Tešnju gdje smo razgovarali sa predstavnicima Koteksa o budućim poslovnim planovima. Prihvaćen je naš uzorak od strane Poljaka o izradi kombinezona za tenkiste, tako da smo potpisali novi Ugovor o produžetku poslovne suradnje. Mislim da se stvari za KTK odvijaju u pozitivnom smjeru i da ćemo sigurno prebroditi zimu, a u proljeće po nove pobjede.

Za kraj volio bih da nam kažete svoju pretpostavku u brojkama, kako će izgledati Općinsko vijeće naredne četiri godine, ustvari koliko će koja stranka po Vama ostvariti mandata?

Recimo da će ”ljubičaste klupe” poprilično sazrijeti, i da će poprimiti svoju prirodnu crvenu boju, a biće tu i plavih, žutih i ostalih nijansi.

Hvala za ovaj razgovor i puno sreće u nedjelju.