Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Potpisan Ugovor o finansiranju projekata iz oblasti obrazovanja

altUgovor o sufinansiranju i finansiranju kapitalnih projekata iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) potpisali su 3.10.2012. u Zenici ministar obrazovanja i nauke Federacije BiH Damir Mašić i kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirko Trifunović. Iz federalnog budžeta ove je godine za projekte sanacije i rekonstrukcije pet škola na području ZDK izdvojeno 144.560 KM.

“Imali smo problem nedostatnih sredstava za kapitalna ulaganja u obrazovanje, koja su se stalno smanjivala u protekle četiri godine. Ove godine ova sredstva povećali smo na milion KM”, izjavio je ministar Damir Mašić.

“Zadovoljstvo mi je što sam kolegi mogao prenijeti stvarne probleme u školama na području ZDK. Sa sredstvima iz kantonalnog budžeta kojima smo pridodali dio obezbjeđen iz federalnog budžeta, kapitalna ulaganja u obrazovanje ZDK za ovu godinu iznose milion KM. Za taj novac možemo biti sigurni da će učenici i osoblje škola u zimu ući sigurniji”, izjavio je Mirko Trifunović, ministar obrazovanja ZDK.

U okviru posjete Zeničko-dobojskom kantonu, federalni ministar Damir Mašić je u pratnji kantonalnog ministra Mirka Trifunovića posjetio zenički Đački dom i Srednju muzičku školu u Zenici, a zatim i Visoko.

(Zenicablog)