Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Neposredno obraćanje Omanović Dinke, kandidatkinje SDA za Općinsko vijeće Visoko na temu nepotizma

altKao vijećnica Općinskog vijeća javno sam iznosila niz argumentiranih činjenica koje ukazuju na zapošljavanje putem rodbinskih veza, netransparentnost i generalnu nezakonitost u radu organa Općine Visoko. Primjeri koje sam navela nisu jedini i svi dovoljno govore o uvezanosti pripadnika više političkih opcija vođenih zajedničkim ciljem ostvarivanje ličnih interesa. Podsjećam na slučajeve zapošljavanja po rodbinskoj liniji, a na teret poreskih obveznika. U Sportskom savezu općine Visoko bez konkursa uposlen sin zamjenika predsjedavjućeg OV Nijaza Šahinovića, trenutno nosioca Nezavisne liste za Visoko, te je otac po mjerama sina raspisao javni oglas u listu Naša riječ 25.9.2012. za koji sam podnijela zahtjev za poništenje istog zbog pravne neutemeljenosti. U KSC “Mladost” na mjesto direktora imenovan predsjednik OO SDP Visoko Faruk Salčinović, te sin pomoćnika načelnika za društvene djelatnosti Fehima Memića, za glavnog i odgovornog urednika RTV Visoko imenovan Muhamed Salčinović bez adekvatne stručne spreme, a njegova kći BEZ KONKURSA u Turistički ured Visoko. Za pomoćnika načelnika u službi CZ imenovan Dragan Božićković, predsjedavajući OV ispred SDP, u istoj službi za šefa odsjeka imenovan Fahrudin Bukić brat gđe. Zekije Omerbegović, sekretara OV Visoko, u Javnoj ustanovi Predškolski odgoj bez konkursa zaposlena supruga šefa kabineta načelnika Emira Fejzovića. Jedan od neuspjelih pokušaja upošljavanja po stranačkoj liniji jeste konkurs u službi Boračko invalidske zaštite raspisan po mjerama Mufida Bečarevića, predsjednika Kluba vijećnika SBiH, o čemu su mediji već izvještavali.

Pomenuto govori da nezavisni kandidat Munib Alibegović nije nimalo nezavisan jer je očito da  u Visokom godinama vladaju „ne stranke nego familije” koje su putem eksponenta u liku aktuelnog načelnika bez ikakve odgovornosti držali stvarnu vlast.

Sve ovo ukazuje na činjenicu da u političkom miljeu Visokog imamo tihu koaliciju sivih eminencija koji provode isključivo svoje vlastite programe i vlastite projekte. Upravo to je jedan od razloga zbog čega je aktuelni načelnik u izbornoj godini bespovratno isključen i izbrisan iz članstva SDA BiH.

SDA kao najveća politička stranka zalagat će se da Općina kao institucija vlasti mora spriječiti korupciju i to sve oblike do kojih dolazi zloupotrebom položaja i nedovoljno definisanim zakonskim i podzakonskim propisima u oblasti javnih nabavki, dodjele zemlje  za izgradnju objekata, dodjele sredstava iz granta nevladinih organizacija, dodjele stipendija i zapošljavanja.

Moja poruka: Cijenjeni birači izađite 7. oktobra na izbore, glasajte za one koji su spremni da javno osude, spriječe i sankcionišu pojavu svih oblika korupcije i nepotizma. Glasajte za Amru Babić kandidatkinju SDA za načelnicu općine Visoko i kandidate SDA za OV Visoko. Pružite šansu novim snagama SDA da osiguraju pravednije, prosperitetnije i ljepše Visoko.