Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Svaka vijest mora imati svoje korjene

gorancakic visokoVisočke piramide nikako da postanu prave piramide nego ih Bosanske stalno potiru ili po senzaciji ili po vijestima koje nemaju nikakve veze sa istinom. Helem, isti nedžaset, da ne pišem onako kako mlađi razumiju.

Imali smo vijest od 28-09-2012.g
Ekskluzivna vijest: „Radiokarbonsko datiranje Bosanske piramide Sunca

Površnim čitanjem javnost biva zavedena jer naslov nema nikakve veze sa datiranjem kamene baze masiva Visočice. Radi se o ispitivanju starosti neke organske materije, iste onakve kakvu je još 2006.g. pronađena na platou Visočice, sonda-1, fosil trilobita za koji je utvrđeno da je star 300 miliona godina, pa je opravdano postaviti pitanje:„Kakve to veze ima masiv Visočice sa nepoznatom civilizacijom starijom i od samog čovjeka.“ Fosil lista nađen na istom mjestu za koji je visočki naučni lobi dobio podatke o starosti, 40.000 god, još 2006. godine pa je glupost ponavljati datiranje istih uzoraka.

Trilobit sa Visocice

 

 

 

 

 

 

 

Trilobit sa Visočice star 300 miliona godina.

 List bukve Visocica

 

 

 

 

 

 

Fosil lista sa Visočice, sonda -1 star 40.000 g.

Ako postoje već nalazi koji govore o starosti izdignutog masiva Visočice zašto se onda gura u nos novi podatak koji nema nikakvog smisla sa datiranjem nastanka masiva Visočice.
Svakom je jasno da starost organske materije na strani brda zavisi od mnogo čega što se mora znati, pa zaključak koji dobijamo od autora novog  komentara postaje potpuno smiješan i samo je puko nagađanje da je Visočica mnogo starija od nađenih fosila što i jeste, ali se ne uklapa u tvrdnju koja je do sada bila top tema da je Visočica piramida stara više od 12.000 godina do juče do 12.000 g.
Nešto nije u redu sa tvrdnjom pomiješanih podataka pa je sramota proturati čitaocima nove neistine i povezanost zaključaka prema svojoj volji.
Priložena  fotografija govori mnogo o masivu Visočice koju treba naučiti čitati.

15 Visocicajpg

Snimak Visočice na kom se može pročitati mnogo podataka. Arheolozi iz Italije moraju znati odakle se uzima uzorak za ispitivanje starosti, što prikazana slika govori. Ako im treba tačna starost organske materije, ja ću im reći odakle da uzmu uzorak starosti od 7 mjeseci, ali isto tako i  290 miliona godina u obliku polenovih zrnca da pogrešnim nalazima ne kaljaju arheološki imiđ Italije. Biće još govora  o arheolozima i njihovom radu na našim terenima i za Fondaciju zvanično za  muzej, a onda za svoj groš.
Doduše, zadnji izvještaj govori o „Bosanskim” piramidama, a ne „Visočkim“ o kojim se govori samo kad Englezi prave „loše“ filmove za koje se zna ko ih je naručio i to je iznenađenje. Biće riječi nekom drugom prilikom i o tome. Iz ovakvog prezentiranja stiče se utisak da postoje dvije grupe piramida, „Bosanske“ i „Visočke“ a prava istina je da ne postoje ni jedna grupa piramida pa i naslov ma kakav bio promotivan asocira na jednu nadasve naivnu igru „istine“.
Što se to vrli naučnik nije odvažio pa dao naziv svom istraživanju kao:
 „Geologija Visočkih brda kroz period od 50 miliona godina razvoja zemljine kore“- tek onda bi imao prostora da šara po nauci. Ovako nauka gubi svoju oštricu u tunelu Ravne.
Već 5 godina postoji nalaz koji je postao „arteficialan“ kao nadgrobna maska civilizacije koja je gradila piramide što u suštini nije tačno. Priložene fotografije daju se na uvid svakom ko zna napraviti poređenje dva prikaza istog uzorka sa različitom vanjskom obradom. Oba uzorka prikazuju cementni malter i glinu provučenu kroz ciglarske alate i pečenu.

2978828-20206599-thumbnail

 

 

 

 

 

 

 

Davno sam osporio vrijednost nalaza, ali je ipak nalaz obišao svijet kao veoma bitan nalaz ili posmrtna maska. Evo od danas „posmrtna“ maska nije ništa drugo do komadić fasadne cigle.
Ovih dana sam pronašao pravi dokaz koji govori da je navedeni nalaz u stvari komadić fasadne cigle abrazivno obrađen pijeskom u vodi i nema nikakvo arteficialno značenje.

P9290120

 

 

 

 

 

 

 

Poređenje dva nalaza,  

 P9290122

Mnogo podataka se može dobiti sa snimaka koji su prvi put prezentirani i koji imaju snagu demantija mnogih tvrdnji kojim se opterećujemo, a posebno svijet koji i dalje vjeruje da postoje piramide u Visokom, pardon Bosani, samo na osnovu ovakvih nalaza i dosta priče.
Nalazi iz Visokog, čisto sumnjam, da pripadaju ne postojećim Bosanskim piramidama.
Smiješno, zar ne?