Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U oktobru uzvratna posjeta turskih privrednika Visokom

altU okviru posjete političko-privredne delegacije Visokog privrednicima, javnom i sektoru obrazovanja te medijima u Istanbulu od 11. do 16.septembra 2012.g., predstavljen je i projekat najobuhvatnijeg turističko-razvojnog projekta u BiH, Kraljeva brda Fondacije Visoki.

Kako saznajemo od Mirnese Šehović, sekretara Fondacije Visoki, razgovori o ovom projektu su vođeni sa nekoliko predstavnika turističkih agencija i potencijalnih investitora.

“Prilikom predstavljanja projekta pokazana je zainteresovanost za mogućnosti ulaganja jer naš projekat sadrži više hotelskih i spa centara, ruralni i family resort i adrenalinske parkove. Turski investitori imaju dosta iskustva u ugostiteljstvu i iskorištavanju turističkih potencijala, pa je naš projekat izazvao veliko interesovanje. Oni su zainteresirani i za prirodne ljepote i objekte vjerskog turizma te za za porodične odmore” – istakla je Šehović, naglašavajući kako su objekti za odmor i rekreaciju, te kulturno-historijsko naslijeđe sadržani u projektu Kraljeva brda posebno zanimljivi za turiste iz Turske djelimično i zbog naše zajedničke prošlosti.

Konkretan rezultat su i razgovori sa nekoliko predstavnika turističkih agencija koji su zaintesirani za dolazak turista iz Turske i njihov smještaj u Visokom kako bi u okviru višednevne posjete obilazili nekoliko destinacija u bližoj i daljoj okolini.alt

Konkretni rezultati postignuti na petodnevnim susretima sa turskim privrednicima i potencijalnim investitorima te razgovorima sa predstavnicima komunalnih preduzeća, bit će vidljivi već tokom mjeseca oktobra kada se očekuje uzvratna posjeta  na jednodnevnom skupu koji će u Visokom, pored turskih okupiti i privrednike iz  regiona.