Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

SDP i SBB: Zašto nismo prisustvovali sjednici Kluba Bošnjaka

altŠefovi klubova vladajuće većine u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona danas su iznijeli razloge zbog kojih su odbili prisustvovati najavljenoj sjednici Kluba Bošnjaka u Skupštini. Na ovoj sjednici trebalo je da se razmatra postupak predlaganja novog kandidata za predsjedavajućeg Skupštine ZDK. Zbog nedostatka kvoruma, proizvedenog zbog neprisustvovanja predstavnika Bošnjaka iz SDP-a i SBB-a, sjednica nije održana.

– Indikativnim se čini i postupak predsjednika Kluba poslanika SDP-a Senaida Begića pred početak ove sjednice kada je prisutnim zastupnicima podijelio zahtjev Kluba zastupnika SDP-a upućen Kolegiju Skupštine za odgađanje zakazanog termina održavanja redovne sjednice Skupštine ZDK zakazane za 27.09.2012. godine. Svi prisutni zastupnici Kluba poslanika Bošnjaka ovaj zahtjev su ocijenili krajnje nekorektnim i neodgovornim postupkom aktuelne parlamentarne većine – istakao je u jučerašnjem saopćenju za javnost Ibrahim Šišić, predsjednik Kluba Bošnjaka i poslanik SDA u ovom parlamentu. Jučer je odgođen i termin sjednice Skupštine ZDK, najavljene za četvrtak.

Nova politička previranja u ZDK dešavaju se u svjetlu najava formiranja nove parlamentarne većine koju bi predvodila SDA, umjesto aktuelne, koju čine SDP i SBB.

– Politička situacija u ZDK je stabilna i netačne su sve špekulacije o tome da je formirana nova parlamentarna većina u Kantonalnoj skupštini, – izjavili su danas predsjednici klubova SDP-a, SBB-a, HDZ-a i Narodne stranke Radom za boljitak, na zajedničkoj pres konferenciji organizovanoj povodom neodržavanja sjednice Kluba Bošnjaka u Skupštini ZDK i odgađanja sjednice Skupštine za termin poslije održavanja lokalnih izbora. Prema riječima Senaida Begića, predsjednika Kluba SDP-a, i dalje postoji skupštinska većina sa 20 poslanika naspram 15 poslnika SDA, koji su podsjećanja radi od juna ionako opstruirali rad Skupštine, pa je neodržavanje ove sjednice u vrijeme predizborne kampanje najbolje rješenje, istaknuto je danas, u pojašnjenju razloga koji su doveli do nedolaska predstavnika Bošnjaka iz SDP-a i SBB-a, na najavljenu sjednicu Kluba Bošnjaka u Skupštini ZDK.

(RTV Zenica)