Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Monografija “Visoko i okolina kroz historiju”

altDanas je u Kabinetu općinskog načelnika prezentiran završetak drugog dijela monografije „Visoko i okolina  kroz historiju”. Radi se o dijelu koji se odnosi na osmanski period. Sastanku su prisustvovali načelnik Općine Munib Alibegović i profesori koji su radili na ovom, kako je danas rečeno, naučnom djelu: prof. dr. Lejla Gazić i prof.  emeritus Ibrahim Krzović.

„Izuzetno mi je drago da sam ovaj projekat uspio uraditi pred kraj svog drugog mandata, i moram priznati da mi je to jedan od najdražih projekata koje sam uspio uraditi. Zadovoljan sam kvalitetom urađenog jer smo uspjeli okupiti najeminentnije autore za ove oblasti, i ja se ovom prilikom zahvaljujem i profesoru Krzoviću,  svom Odboru i redakciji, a naročito prof. Gazić, koja je prihvatila da vodi ovaj projekat koji je podrazumijevao mnogo odricanja i naučnu valorizaciju jer se radi zaista o naučnom djelu. Nadamo se da će djelo biti završeno u narednim danima.” – rekao je načelnik Visokog Munib Alibegović.

Profesorica Lejla Gazić, rukovodilac ovog dijela projekta Monografije, također se obratila prisutnima:

„Nadam se da smo kroz predstavljanje ovog dugog perioda u historiji Visokog i visočkog kraja uspjeli da obuhvatimo sve segmente koji prikazuju ovo područje krajem koji je, bez obzira na različite historijske i kulturno-historijske promjene tokom vremena, uspio da se ukopi u jedan period, da se uklopi u nešto što će činiti jednu prepoznatljivu sredinu visočkog kraja u osmanskom periodu. Historijski dio pokazuje administrativno-upravnu vlast i promjene koje su nastale u visočkom kraju, kao i privredu i njen razvoj u ovom periodu, te ulogu vakufa. Historijski tok prati i kulturna historija. U kulturnoj historiji je posebno obrađeno obrazovanje i školstvo. Posebno područje pokriva pisana riječ, i to na orijentalnim jezicima zato što je to osmanski period, ali i pisana riječ ostalih konfesija visočkog područja u to vrijeme. Oblast arhitekture je također jedno područje koje je imalo svoj razvoj i koje se pokazivalo u različitim segmentima građenja u osmanskom periodu, a sve je to pratilo i pokućstvo kao i specifično odjevanje, tj nošnje. I na kraju, običaji i legende koji su sastavni dio svakog kraja su također obrađene.”

Profesor dr. Ibrahim Krzović, hostoričar umjetnosti, dao je svoj doprinos i prvom i drugom dijelu Monografije.  Prof. dr. Ibrahim Krzović Monografiju ocjenjuje kao veliki kulturološki doprinos ovoj sredini i vremenu.

„Zahvaljujući takvoj historijskoj građi i kulturnom nasljeđu, naši građani zaslužuju jedno ovakvo djelo. Ovakva materija treba biti sačuvana i na ponos je ovoj sredini.” – završio je svoje izlaganje prof. dr. Krzović.