Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kontraofanziva Dlakića, Babićke i Alibegovića

alt„Moja filozofija je zaista jednostavna, želim da se takmičim sa vremenom. Trke su mi potrebne. Mom tijelu je potrebno da se znoji kako bih ostvario cilj, zaista nisam u stanju da trčim onako samo iz zabave, potreban mi je cilj.“ Izjava je ovo po mnogima najboljeg dugoprugaša svih vremena Haile Gebreselasija.

U ovoj izjavi bi se mogla koncizno i najbolje opisati treća po redu debata TV Visoko kandidata za načelnika. Neki su u cijeloj priči o kandidaturi za načelnika tu samo jer im je to potrebno iz nekih drugih stranačkih razloga. Neki su tu jer se takmiče sa vremenom i ovo im je posljednja šansa, neki su tu opet iz zabave kako bi pomrsili račune drugima, dok je pred nekima jasan dugoročan cilj. Sličnost sa stvarnim likovima je namjerna.

Nakon ove treće debate sad je već sasvim jasno da bi gledaocima TV Visoko, potencijalnim biračima najinteresantnije bilo da neko nekome u toku debate opali šamar ili na neki drugi način konkretno skrene pažnju na sebe. Potpuno je jasno da gledaoci i oni koji kasnije komentarišu viđeno noć ranije, uopće ne vode računa niti ih zanima konkretan program koji nudi svaki od kandidata ma kakav on bio, birači više pažnje posvećuju tome ko je koga kvalitetnije uvrijedio, odnosno ko je šta obukao i kako mu stoji.

Teme večerašnje debate su bile: privreda, investicije, budžet, zapošljavanje. Bez obzira na sve navedeno, ova treća debata je bila bolja od prethodne dvije. Kandidati se već ugodno osjećaju u studiju, kontrolišu vrijeme, prostor, disanje, koncentrisani su i što je najvažnije konkretni su u replikama. Znaju oni dobro da im je ovo bila pretposljednja šansa da profitiraju putem još uvijek najmoćnijeg medija. Zato smo večeras vidjeli i čuli jasne kritike, replike i argumentovane prozivke. Teme su bile tako koncipirane da je to upravo bio teren gdje su najjači s informacijama i poznavanjem tematike aktuelni načelnik Munib Alibegović, još uvijek aktuelni vijećnik Jasmin Dlakić i donedavna ministrica Amra Babić. Nisu puno odstupali ni ostali kandidati, Ramiz Brkić je iznio niz interesantnih statističkih podataka, Vahid Hećo je kombinovao i uklapao priču o elektranama u lokalne okvire, Dženana Dervišbegović je koristila poziciju u kojoj potpuno čista i bez hipoteka kako ona kao kandidat za načelnika tako i njena stranka ulaze u ove izbore. Kemal Mušinbegović je ambiciozno i emotivno nastupio u prvom izlaganju sa pričom o borcu koji ga je nazvao i zamolio da prve tri minute iskoristi da kaže kako on nema struje od 2009. godine i kako ga aktuelni načelnik nikada nije htio da primi na razgovor, ali kako je vrijeme odmicalo čak nije koristio ni vrijeme za replike.

Bila je ovo debata u kojoj su nam dali ono što su ostali dužni, Amra Babić koja je iz faze odbrane prešla u kontraofanzivu i Jasmin Dlakić koji je konačno imao gard sličan onom za govornicom OV Visoko. Ramiz Brkić nekako ima konstantu u sve tri dosadašnje emisije, a to je vjerovatno i matematička formula po kojoj misli pobijediti. Stabilno SDP biračko tijelo uz „razvodnjavanje“ glasova između Dlakića, Babićke, Alibegovića i Mušinbegovića je formula uz koju je njemu dovoljno biti bolji samo od Vahida Heće. Hećo i dalje nastupa kao komandant 316 brdske brigade, predsjednik OS SBiH, predsjedavajući Vijeća, premijer i ministar. Puno češće koristi prvo lice jednine nego li bilo kakvu množinu koja možda više koristila i njemu i stranci. Večeras je u nekoliko navrata bio najdirektnije prozvan, ali vjerovatno nakon svega što je prošao sa Dnevnim avazom to smatra nebitnim, pa čak i pojedine svoje protukandidate je večeras smatrao sebi nedovoljno doraslim sagovornicima, na što ga je voditelj Jazić morao upozoriti.

Predizborna kampanja je vrijeme kada na površinu isplivava sva sujeta i kompletan sajam taštine, u borbi za vlast i svjesni da je samo jedna stolica u Općini Visoko predviđena za budućeg načelnika suprotno sedam koje im nudi TV Visoko, večeras su pale i prve ozbiljnije optužbe, izdvajamo najinteresantnije:

Kemal Mušinbegović je rekao da „narod zna u kakvoj mi državi za čovjeka živimo“ kada ima demobilisanih boraca u Visokom koji nemaju struje, aludirajući na SDA i SDP i njihove predizborne slogane sa prošlih izbora.

Dženana Dervišbegović je u samom uvodu spočitala aktuelnoj vlasti da se nekvalitet ne može nadomjestiti jeftinim marketingom, iftarima, turističkim putovanjima i roštiljadama, opet adresirano na SDA.

Ramiz Brkić je podsjetio birače da su ONI koji su od 1996. kupovali “privredno Visoko” certifikatima za 2-3% njihove stvarne vrijednosti i tako postali bogati sada na isti način žele da kupe i moć i zato žele vlast. Brkić je također podsjetio birače na čudan odnos sadašnjeg načelnika prema javnom i privatnom, aludirajući na odnos Alibegović-Dlakić i presude po pitanju zimskog održavanja puteva.

Jasmin Dlakić je prozvao one koji večeras sjede zajedno s njim i koji su bili stvarna vlast u Visokom proteklih osam godina godina kako snose punu odgovornost za sve što ne valja u Visokom, od maćehinskog odnosa prema privrednicima, do pitanja privrednog savjeta pri Općini i komunalnih taksi.

Amra Babić je opet svojim kolegama spočitala neinformisanost kao i nepoznavanje nadležnosti, uz to je napomenula kako je Visoko ipak najviše koristilo poticaje iz ZDK što je suprotno priči protukandidata.

Munib Alibegović se večeras nije samo pravdao, nego je činjenicama pokušao poentirati i tako anulirati priču protukandidata uz konstataciju kako niti jedna od stranaka nakon ovih izbora neće imati natpolovičnu većinu i da je najbolja opcija za Visoko upravo nezavisni načelnik koji može sarađivati sa svima. Pa nas je tako Munib podsjetio, suprotno priči protukandidata, kako Visoko ima 9.350 zaposlenih u odnosu na 7.000 nezaposlenih, što je bolji prosjek od Tešnja i Kaknja. Rekao je Munib kako je naslijedio 9 miliona KM duga od SDP načelnika Faruka Salčinovića 2004. godine i kako je unatoč tome udvostručio budžet. Bez obzira što svi protukandidati smatraju da se Općina Visoko više treba vezati za ZDK i koristiti sredstva iz kantonalnog budžeta, Alibegović smatra da se Visoko što više mora vezati ipak za Sarajevo.

Vahid Hećo je naveo kako je on direktno u Visoko, tačnije u KTK dao 4.700.000 KM kao federalni ministar i odmah upitao Amru Babić šta je ona uradila za Visoko za 18 mjeseci kao ministrica finansija ZDK. Jasmin Dlakić je replicirao Heći kako u trouglu Hećo-Hodžić-Alibegović nije uspio riješiti pitanje KTK i to kao resorni ministar i kako mu je jeftina ta priča, dok je Ramiz Brkić na istu temu replicirao da Hećo nije davao nikakve svoje lične pare, nego da su to pare svih građana. Na sve to Hećo im je poprilično smjelo i optimistično odgovorio da će ukoliko bude načelnik uvezati staž svim radnicima u Visokom. Uz ovu konstataciju Hećo je i prvi put javno uvrijedio Dženanu Dervišbegović rekavši joj da je zalutala u ovoj kampanji i da ne zna šta priča.

Jasmin Dlakić je u priči o budžetu naveo kako je on nerealan i neracionalan i pri tome napomenuo da tu ne postoji kolektivna odgovornost svih vijećnika niti načelnika kao pojedinca, on smatra da je za to kriva direktno SDA koja je uvijek imala većinu u Vijeću i svog načelnika bez obzira što su ga pred ove izbore isključili iz stranke.

Kemal Mušinbegović i Dženana Dervišbegović su se složili u tome kako u Visokom posao dobijaju samo djeca onih koji su na vlasti i da upravo oni kontrolišu Javna preduzeća i zapošljavaju stranački podobne. Osim toga tako rapodjeljuju i stipendije studentima i djeci šehida.

U temi budžet koji je njena uža specijalnost Amra Babić je iznijela niz podataka kojima je u startu zatvorila mogućnost manipulacije na ovu temu. Na zvaničnom papiru i izvještaju Općine Visoko koji je otišao u kanton Babićka vidi da planirani budžet od 10,2 miliona KM neće biti realizovan, ona primjećuje da budžet Općine Visoko nije transparentan, da je dug Općine 5,3 miliona KM i da tu još nisu neevidentirane obaveza. Babićka primjećuje i da Općina Visoko nema novca da plati potrošenu električnu energiju što se vidi iz papira koji je Općina poslala elektrodistribuciji gdje traži odgodu plaćanja obaveze. Na sve izrečeno aktuelni načelnik je replicirao kako Općina ima i 2,7 miliona potraživanja te kako je naš budžet ipak socijalni, razvojni i što je najvažnije održiv. Kao takav svake godine otprilike ne bude realizovano 10% od predviđenog, ali za osam godina njegove vladavine račun Općine nikad nije bio blokiran duže od jednog dana.

Na priču o budžetu Jasmin Dlakić je još jednom podsjetio da je svaki do sada jednako budžet i Amre Babić i Muniba Alibegovića, aludirajući pri tome da reforme unutar SDA koje su se desile prije ovih izbora ne oslobađaju odgovornosti i hipoteke ni Muniba ni Amru ni njihov zajednički imenitelj SDA.

Amra Babić je na Dlakićevu konstataciju reagovala pitanjem da li će vratiti sredstva od zimskog održavanja puteva koja je dobio od Općine putem Suda, a kasnije opet izgubio sudskom presudom, te na taj način uticati na punjenje budžeta? Pitala je Babićka i Heću koliko Općina ima koristi od Javnih preduzeća u Visokom, obzirom da on predlaže da se grade hidrocentrale pod imenom potpuno novog Javnog preduzeća, misleći pri tome na loše iskustvo Općine sa Javnim preduzećima po pitanju punjenja budžeta. Babićka uz to smatra da je javni sektor loša opcija i da ne treba ulagati u Javna preduzeća, nego praviti „Javno-privatno partnerstvo“. Iskoristila je Amra Babić svoje vrijeme i da ukaže kako je sadašnja SDA nova snaga i tim bez pojedinačnih zvijezda i kako oni kao ozbiljna stranka, dok drugi samo pričaju o promjenama, nude stvarne promjene, rješenja i programe.

Jasmin Dlakić je odgovorio Amri Babić kako će poštovati sve odluke Suda, a njoj za informaciju navodi kako će uskoro na red doći još jedna naplata od Općine koju će dobiti firma Atlas-D po osnovu sudske presude. Dlakić je svoje vrijeme replike iskoristio i da napomene kako se u Visokom ne smije dešavati da javne poslove dobijaju firme iz Tešnja pored Asfaltgradnje koja već dugo nema nikakvog posla u Visokom.

Na kraju opći je zaključak da je prvi dio večerašnje debate TV Visoko bio puno interesantniji od drugog dijela u kojem su se kandidati nekako uklopili u kolotečinu bez posebno kvalitetnih diskusija. Ali također je utisak da smo gledali puno ozbiljniju i bolju debatu u odnosu na prethodne. Također kandidati za načelnika se ne mogu ni porediti sa svim tim licima koja se pojavljuju u debatama kao kandidati za OV Visoko gdje ljudi izlaze u javnost kao potpuno neinformisani, čak na momente djeluju da ni sami ne znaju zašto su tu. Sasvim je sigurno i izvjesno da će posljednja debata biti i najinteresantnija, jer već ova treća je pokazala znake u svih sedam kandidata kako imaju puno toga za reći i direktno se obračunati sa protukandidatima, ali još uvijek uspješno to potiskuju u sebi. Zadnja debata u naredni ponedjeljak im je i ciljna ravnina u kojoj ne smije biti greške. Cilj sa početka ovog teksta nakon puno znoja konačno im se ukazao, kako to reče Haile Gebreselasije. Samo je još pitanje ko će prvi protrčati kroz njega.

Izbor je na vama.alt