Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Počela naučna konferencija “Skrivena historija”

altU Visokom je danas počela treća međunarodna konferencija o piramidama, konferencija “Skrivena historija” uz učešće istraživača i predavača iz šest zemalja: Austrije, Italije, Velike Britanije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a u organizaciji Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Konferenciju je otvorio Semir Osmanagić, a na samom otvorenju govorili su i premijer ZDK Fikret Plevljak, te istraživači i naučnici Klaus Dona iz Austrije, Filip Coppens iz Velike Britanije i Paolo Debertolis iz Italije. Konferenciju „Skrivena historija” otvorio je Semir Osmanagić: „Ovo je treća naučna konferencija o Bosanskim piramidama i na ovaj način Fondacija održava kontinuitet naučnog i interdisciplinarnog rada i pristupa istraživanjima. Ovo je projekat koji u Visoko dovodi brojne istraživače, naučnike, turiste i volontere. Mi ćemo nastaviti da na najpozitivniji način promoviramo Visoko, BiH i otkriće piramida. Ovogodišnja konferencija ima osam predavača, osam velikih naučnih i svjetskih imena iz oblasti istraživanja.” – izjavio je Osmanagić.

Velikom broju istraživača, gostiju, posjetilaca, te medija obratio se i premijer ZDK Fikret Plevljak: „Probudite se, dođite u Visoko, u Visokom se nešto dešava, u Visokom se historija rješava. Ovim želim da pozovem ukupnu bh. akademsku javnost i one koji su za i one koji su protiv da dođu u Visoko. Oni koji su za da nam pomognu da dokažemo da ono što mi mislimo jeste istina, oni koji su protiv neka ulože svoje naučne i stručne sposobnosti da dokažu da to nije istina. U nauci je poznato da je i dokaz da nešto ne postoji, da je nemoguće, također dokaz. Želim da kažem da će Vlada ZDK, ali prema našim spoznajama i anketama i svih 400.000 građana  ovog kantona dati svaku moguću podršku ovom projektu.”

Konferencija traje večeras do 20:00 sati, u sklopu konferencije uručeni su certifikati učesnicima sedme smjene volonterske akcije „MRAV”, a konferencija se nastavlja predavanjima na engleskom jeziku u Gradskom kinu Visoko.