Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočanin Denis Šahinović potpisao za FC Barcelonu

Mladi Bosanac Denis Šahinović potpisao je ugovor sa Barcelonom. Ovu vijest je za novi broj Avazovog “Sporta” potvrdio bivši fudbaler Sarajeva Slaviša Vukićević, koji trenutno živi na relaciji Pariz – Visoko.  Šesnaestogodišnji Denis je minulu godinu proveo u omladinskom kampu Barselone, gdje je prošao niz provjera, a nedavno je potpisao jednogodišnji ugovor, kaže Vukićević.

– Inače, Denisov otac Amir je, kao i ja, rođen u Visokom, a Denis u Australiji…

Kako smo saznali u razgovoru sa Vukićevićem, Denis je već nastupio za omladinske selekcije Australije, ali još ima vremene da zaduži dres našeg državnog tima.  Denis igra u veznom redu, a u prošloj sezoni je samo u zvaničnim utakmicama, postigao 24 gola. Čim je potpisao ugovor sa jednim takvim klubom, sve vam je jasno, kaže Vukićević.

– Znate kako je sa djecom u pubertetu. Denis je u posljednje vrijeme naglo izrastao, ali ga ni to nije omelo da zadovolji visoke standarde, ali i probirljive ukuse trenera i skauta Barcelone, dodaje Vukičević. Spomenimo i to da je Šahinović bio pod lupom Barcelone bio još od 2009. godine, kada je nakon tromjesečnog staža prošao prvi filter.

Prošao probu i u Realu iz Madrida

Interesantno je da je Šahinović 2010. godine tri mjeseca bio u internatu Reala iz Madrida, gdje je također zadovoljio ukuse trenera “kraljevskog kluba” i za to dobio certifikat.

– Denis se odlučio za Barcelonu, jer je mišljenja da Katalonci imaju puno ozbiljniju školu fudbala. Jednostavno, više mu se svidjelo u Barceloni, kaže Vukićević.   

Iz lične karte

Denis Šahinović je rođen 23. oktobra 1996. godine u Sidneju, gdje je 2001. i napravio prve fudbalske korake u Kingbouroughu.  

Od 2003. do 2006. nastupao je za australijski Suuth Hobart, a potom za Harboard i Brookvale