Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Birajte njih 25 među 279 ponuđenih iz 16 političkih subjekata za Općinsko vijeće Visoko u novoj anketi

altPet dana prije nego i zvanično započne predizborna kampanja 7 kandidata za načelnika, 16 političkih subjekata i 279 kandidata za OV Visoko, nudimo vam da u našoj online anketi glasate, birate i formirate neku sliku i izgled budućeg sastava OV Visoko. U našoj anketi se ne morate registrovati, ne morate imati 18 godina, ali bi bilo dobro da imate neki politički stav. Mi ćemo se potruditi da anketa ponudi što poštenije rezultate i raspoloženje biračkog tijela prije samih izbora i to na način da ćemo kontrolisati IP adrese i one koje se budu ponavljale brisati iz stvarne statistike. Za razliku od stvarnih listića koji će biti pred vama 07.10.2012. godine na dan izbora, naša anketa nudi da glasate za više kandidata iz različitih stranaka, to naravno ako budete radili na stvarnom glasačkom listiću isti će učiniti nevažećim. Želja nam je da ovom anketom vidimo šta posjetioci Visoko.co.ba misle o kandidatima svih 16 političkih subjekata koji se pojavljuju na predstojećim izborima, ali isto tako da i Izbornim štabovima i predsjednicima stranaka u Visokom na neki način ukažemo na to šta birači misle o njihovim kandidatima.

altKada smo kod prethodne ankete koja je imala jednostavno pitanje “Za koga ćete glasati?” nakon cca 6000 anketiranih, statistika pokazuje da će na narednim izborima pobijediti SDA koja je prije 4 godine dobila stvarnih 41,81% ukupnih glasova, što je za 10% više nego što pokazuje sadašnja anketa. Prije četiri godine druga po broju glasova je bila SBiH sa 16,63% osvojenih glasova, naša anketa im prognozira pad za punih 11% glasova. Određeni rast u broju glasova ostvario je SDP koji je na prethodnim izborima imao 13,9% povjerenja birača što je značilo 3 vijećnika, i ako je vjerovati ovoj anketi za nekih 6% SDP bi mogao popraviti svoj izborni rezultat. Šest hiljada anketiranih ukazalo je da bi na narednim izborima procentualni pad mogle doživjeti stranke BPS, A-SDA i NSRZB, a razliku u njihovim procentima kao i onu od 11% SBiH i 10% SDA uzeli su SBB i Nezavisna lista za Visoko koji se prvi put pojavljuju na lokalnim izborima. Statistički u virtualnom svijetu sve to izgleda ovako:

1. SDA – 31,5 %

2. SBB – 23,2 %

3. SDP – 19,8 %

4. Nezavisna lista za Visoko – 9,6 %

5. A-SDA – 6,5 %

6. SBiH – 5,5 %

7. BPS – 2,7 %

8. NSRZB – 1,2 %

 

Naša nova anketa će biti na sajtu do 06.10.2012.godine tačno 24 sata do izlaska na biračka mjesta. Nadamo se da ćemo i na ovaj način pokušati animirati što više birača da izađu na izbore i budu društveni korektivni faktor. Anketa i njena pravila bi trebala da probude takmičarski duh kod političkih protivnika i njihovih simpatizera, a naš administrator Senad Hajlovac bi trebao biti nešto poput Pierluigi Colline koji će djelovati arbitražno u cilju što poštenijeg prikaza rezultata i volje biračkog tijela, ma šta to značilo.

Što se nas tiče, igre mogu da počnu. Pamet u glavu, miš u ruke i glasajte OVDJE.