Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ušteda goriva i smanjenje emisije CO2

altČeste klimatske promjene uzrokovane neracionalnom potrošnjom energije predstavljaju problem za cijelo čovječanstvo. Zbog toga mnogi stručnjaci rješenje vide u energetskoj efikasnosti koja promovira korištenje obnovljivih izvora energije i doprinosi održivom razvoju kao i zaštiti prirodne okoline kroz smanjenje emisija štetnih gasova (CO2) i smanjenje globalnog zagrijavanja. Poslovni sistem koji okuplja firme članice ASA i Prevent grupacija javno zagovara korištenje tehnologija koje imaju manji uticaj na okoliš. Kao prijatelji Međunarodne ljetne škole u okviru Dana karbonske redukcije (DAKAR) u jugoistočnoj Evropi, Grupacija je bila domaćin sesije u vezi energetski efikasnih vozila, na kojoj je stručni saradnik za brigu o proizvodu ASA AUTO-a, Jasmin Lučkin predstavio tehnologiju „BlueMotion”. Tehnologija se zasniva na smanjenju emisije CO2 i primjenjuje na automobilima Volkswagen koncerna. Nakon teorijskog dijela, Lučkin je polaznicima škole prikazao praktičnu primjenu „BlueMotion” tehnologije koja je ugrađena u novi Volkswagenov model Passat Alltrack. „Ova svestrana, terenski sposobna i iznimno prostrana varijanta Passata, ima tehnologiju koja je danas uveliko prisutna na Volkswagen vozilima. Riječ je o vozilu u kojem je prisutan agregat sa standardnom tehnologijom, ali uz niz tehničkih dodataka koji ima za krajnji cilj smanjenje emisije CO2, odnosno potrošnje goriva”, ističe Lučkin.

„BlueMotion” predstavlja paket opreme u koji spada optimizirani menadžment motora, START/STOP sistem, rekuperacija energije, aerodinamički dodaci kao i gume sa smanjenim otporom kotrljanja. Svi nevedeni dodaci zajedno predstavljaju cjelinu koja ovo vozilo čini energetski efikasnijim.

Pored BlueMotion-a polaznici su se upoznali i sa hibridnom tehnologijom koja na našem tržištu još uvijek nije prisutna zbog visoke cijene. Ova tehnologija kombinuje klasični pogonski agregat sa elektromotorom, sa ciljem veće energetske efikasnosti, te je posebno efikasna u gradskim uslovima.

Pored ove dvije tehnologije u Volkswagen koncernu su razvili još i Blue-e-motion tehnologiju, (potpuno električna vozila) koju danas možemo pronaći u Golf VI generacije. Trenutno se testira na više tržišta u svijetu, a početak prodaje vozila sa ovom tehnologijom najavljen je za 2013. godinu.

U školi učestvuju 22 mlada stručnjaka iz oblasti održive energije iz zemalja jugoistočne Evrope, a treneri i predavači su univerzitetski profesori i stručnjaci iz regiona i Evropske unije. Škola se održava u Fojnici i trajat će do 01. septembra tekuće godine.

Posted in BiH