Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlast ne čini ništa na oživljavanju privrede

altUpravni odbor Grupacije poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona, raspravljajući o Informaciji o podsticajima i subvencijama za proizvođače, hotelijere, turističke agencije, obrtnike i inovatore, koje je putem javnog poziva nedavno objavilo Ministarstvo za privredu, konstatovao je da bi ubuduće trebalo u ove svrhe angažovati veća finansijska sredstva kako bi se doprinijelo bržem oživljavanju poduzetništva na ovom području. Ovom prilikom je zaključeno da bi 10 odsto sredstava ostvarenih od  PDV-a trebalo usmjeravati za razne vrste podsticaja. Privrednici ovog područja traže i jednu ozbiljniju analizu o opterećenju privrede raznim društenim dažbinama, ocjenjujući aktuelni poreski sistem destimulativnim.

Privrednici smatraju i da se zakonski propisi ubuduće ne mogu oblikovati bez  sugestija i prijedloga privrednika. Mnogo kritike je upućeno i na rad Biznis centra Vlade ZDK, Agencije za ekonomski razvoj Zeda, općinskih sekretarijata za privredu i drugih ekonomskih agencija, koje kvalitetno ne izvršavaju svoju ulogu u današnjem vremenu u kojem je privreda ophrvana mnogim nedaćama i problemima. Pod lupom kritike našao se i rad privrednih komora, koje po mišljenju privrednika ništa ne čine da se privreda izvuče iz teške ekonomske krize. Postavljeno je pitanje: kako Kantonalna privredna komora u Zenici može pod zakup izdavati prostorije drugim firmama, a s druge strane privrednici, koji su finansirali izgradnju zgrade Komore, nemaju prostor u kojem bi mogli da organizuju rad svojih udruženja i asocijacija.

Na sjednici Upravnog odbora Grupacije poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona pokrenuta je inicijativa da Udruženje poslodavaca Federacije BiH upozori Federalnu inspekciju da putem kontrole utvrdi da li veliki trgovački i snabdjevački centri poštuju obavezu sporazuma da u svom asortimanu imaju 50 odsto domaće proizvodnje.

Privrednici traže da nadležni organi podnesu i informaciju o efektima uvođenja fiskalizacije, smatrajući da je ovaj proces donio više štete nego koristi. Privrednici su se danas složili da bi trebalo pojačati aktivnost na omasovljavanju članstva u Grupaciji poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona kako bi se stvorila jedna snažna nevladina organizacija privrednika koja bi mogla da postane snažan partner aktuelnoj vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, navodi se u saopćenju.

(RTV Zenica)