Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dan Općine Visoko ili predizborni skup Nezavisne liste za Visoko?

altVisoko će i ove godine značajnije i sadržajnije nego inače obilježiti Dan općine 29. august. Kulin ban prije 823 godine pišući Povelju Dubrovčanima nije ni slutio da će pred lokalne izbore 2012. godine u Visokom baš taj dan i datum biti iskorišteni za prvi masovniji predizborni skup upakovan pod Danom općine Visoko. Možda sve izrečeno može biti i neka vrsta insinuacija zlonamjernog autora teksta plaćenog od strane neke druge političke opcije koji donosi zaključke iz pretpostavki. Međutim nema potrebe za dubljim razmišljanjem, to nije tačno, ovdje se radi samo o zapažanjima nakon pogleda na pozivnicu koju smo dobili kao Redakcija u kojoj je naveden i kompletan program obilježavanja.

Boljim poznavaocima političkih prilika i odnosa na relacija zakonodavna/izvršna vlast, privrednici i oni koji misle da to jesu, te samozvane sive eminencije političkih i društvenih tokova u Visokom, jasno je da se ovogodišnje obilježavanje Dana općine Visoko ustvari pretvorilo u prvi veći predizborni skup “Nezavisne liste za Visoko” i njihovog kandidata za načelnika. Obilazak rekonstruisane ulice Kadije Uvejsa i puštanje u upotrebu vodovoda u B. Mahali nije ništa drugo nego manipulacija biračima pred izbore, teško da to ima nekakve veze sa Kulinom banom i Danom općine – to je čista propaganda. Ako znamo ko su sive eminencije, mentori i glavni sponzori političkog subjekta koji izlazi na ove izbore prvi put i bez baze neke od postojećih stranaka, onda i logično izgleda da se uz Dan općine obilaze novoizgrađeni objekti IGM-a i Suša commerca iako bi možda bilo korisnije da se u tom smislu pregledaju papiri izmišljene “Zemljoradničke zadruge” i prodaje njihovog zemljišta. Puštanje nove proizvodne linije u Rampartu je odlična stvar i za svaku pohvalu, ali pitanje je kakve to veze ima sa Danom općine Visoko. Bilo bi pametnije da se ova vlast, koja je na sceni već osam godina, pobrinula da anulira smradove iz Preventa i urbicid preko puta Ramparta koji najdirektnije utiču na poslovanje firme koja se bavi prehrambenom industrijom. Lijepo u programu obilježavanja izgleda i turnir u streljaštvu predviđen za subotu i nedjelju u organizaciji Streljačkog kluba “Visoko” na strelištu “Osijela”. Ali ako znamo da je predsjednik Streljačkog kluba “Visoko” Nijaz Šahinović ujedno i nosilac liste Nezavisne liste za Visoko za OV Visoko na narednim izborima, onda priča o Danu općine kao prvom ovogodišnjem političkom skupu nekog političkog subjekta dobija puni smisao.

Indikativno je možda da u istom danu i terminima koji se podudaraju sa zvaničnim protokolom, odmah preko puta zgrade Općine Visoko i Fondacija Visoki organizuje svojevrsno obilježavanje ovog značajnog datuma. Ovom prilikom Fondacija Visoki vršit će degustaciju “Proizvoda iz regije Kraljeva brda” (parking prostor ul. Braće Zečevića 3A, 16.00 do 20.00 sati), te prezentaciju Pozitivni efekti projekta Kraljeva brda, najvećeg i najobuhvatnijeg turističko-razvojnog projekta u BiH (Hotel Centar, 17.30 sati). Ništa ne bi bilo neobično i možda slučajno da do izbora nije ostalo nešto više od mjesec dana, a još manje bi bilo neobično da utemeljitelj Fondacije Visoki nije Halim Zukić, aktuelni predsjednik OO SDA Visoko u čijem mandatu je iz SDA isključen Munib Alibegović, aktuelni načelnik Općine Visoko i nezavisni kandidat za načelnika u borbi za treći mandat na predstojećim lokalnim izborima. Tako da možemo zaključiti da je u Visokom zvanično otpočela predizborna kampanja s Danom općine Visoko, devet dana prije zvaničnog početka kampanje u cijeloj zemlji. S tim da postoji jedna velika razlika u ova dva skupa sa predizbornim nijansama, prvi se finansira sa budžeta i preko leđa poreznih obveznika, a drugi vlastitim novčanim sredstvima tako da im to daje različitu formu, ali suština i krajnja ambicija su isti – animacija biračkog tijela.