Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Članovi Skupštine i NO ŠPD ZDK kod premijera Plevljaka

Pozitivni polugodišnji rezultati poslovanja „ŠPD ZDK“, sa sjedištem u Zavidovićima, bili su tema susreta članova Skupštine i Nadzornog odbora Šumsko- privrednog društva Zeničko- dobojskog kantona i premijera ZDK Fikreta Plevljaka.

Na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora, održanoj 16. avgusta, usvojen je Izvještaj o poslovanju i istaknut značajan pomak u poslovanju ovog preduzeća u kojem je ostvarena neto dobit 810 000 KM.

Po riječima Ašira Mehića, predsjednika NO, dobar rezultat poslovanja ŠDP ZDK treba biti stimulans za daljnje angažiranje u poboljšanju privređivanja ovog šumskog društva.

Tokom susreta u sjedištu ZDK istaknut je i problem učestalih požara sa kojima se suočavaju u ŠPD ZDK, u šumama kojima gazduju. Smatraju da ne lanac djelovanja u ovakvim slučajevima ne funkcionira dobro o čemu su odlučili informirati i premijera Plevljaka.

– Prije svega, želim da vam čestitam na ostvarenim rezultatima. Ovo je pokazatelj koliko rezultati mogu biti dobri kada se hoće raditi. Što se tiče zaštite imovine i građana, mi planiramo pozvati sve nadležne organe u ovoj oblasti na jedan zajednički sastanak. Ni ja lično nisam zadovoljan tim segmentom i mislim da ga treba apsolutno rekonstruirati. Koliko smo spremni u slučaju prirodnih katastrofa vidjeli smo i za vrijeme snježnih padavina u februaru ove godine, kazao je premijer Plevljak.

Namjera Vlade ZDK je što bolje opremiti „ŠPD ZDK“ opremom za eksploataciju šuma s ciljem dodatne zaštite, kako u segmentu sječe, tako i u segmentu eksploatacije. Moramo otvoriti šume kako bi se moglo djelovati u slučajevima požara, dodao je Plevljak.