Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Visočki Hava Preventivo Fest”

altI ovoga  ljeta, tradicionalno već deseti put po redu održan je “Visočki Hava Preventivo Fest”. Povodom ovog jubileja producent festivala Preventivo kulturna mreža odlučila je da kako posjetiocima sa strane tako i svom domaćem stanovništvu pokloni još jedan dan odlične muzike, zabave i izuzetno čistog zraka, tako da je “VHPF 2012” trajao dan duže. Na festivalu je nastupio veliki broj izvođača, za ove ljetne fesivalske noći bilo ih je ukupno 66. Festival je i ove godine održan u Očazima, a ulaz je bio besplatan. Tokom trajanja festivala na velikoj bini nastupili su mnogi, a spomenut ćemo samo neke, “Hladni himber”, “Skroz-naskroz”, “Portiprejkersi”, “Crvena rezdelija”, “Van taki Gong”, “Peksinavi teatar”, “Zaštićeno fumare”, “Pekinška eko guska”, “Alergični orgazam” te veliki broj svjetski poznatih di-džej majstora. Što je već postalo uobičajeno, svi su oduševljeno nastupali sa zaštitnim gas maskama na licu, koje im je poklonio producent festivala Preventivo kulturna mreža, te su iste maske poslije svoga nastupa sa velike bine bacali  razdraganoj publici. “Visočki Hava Preventivo Fest” i ovog ljeta zadržao je ono po čemu je poznat: raznovrstan muzički program koji se bazira na rokenrol zvuku, prije svega domaćih bendova i bendova iz regiona, besplatnog ulaza, zadnjih modela zaštitnih maski za disanje, kao i društvene kampanje sa naglaskom na zaštiti životne sredine.

Mjere opreza ove godine su bile pojačane kako za vrijeme festivala ne bi došlo do čestih pojava gušenja kod izvođača i velikog broja posjetilaca VHPF od izuzetno čistog zraka. Moramo odati priznanje organizatoru da je od početka ovoga projekta u Visokom podijelio blizu trideset hiljada zaštitnih maski sa rezervnim filterima za disanje, a ove godine se mislilo i na najmlađe posjetioce koji su dobili zaštitne maske prilagođene njihovom uzrastu.

Festival je dobio mnoga priznanja. Među njima je preporuka  poznatih novinskih agencija koje su “Visočki Hava Preventivo Fest” uvrstili među 20 svjetskih događaja koje bi obavezno trebalo posjetiti, naravno uz osobne ili kolektivne mjere zaštite od izuzetno čistog zraka. Profesor Haustor u svojoj knjizi “PR Strategies and Tactics”, koja se koristi na više od 365 univerziteta širom zemaljske kugle, naveo je “Visočki Hava Preventivo Fest” kao pozitivan primjer marketinga i PR kampanje. Isto tako nezaobilazno je spomenuti efekte povodom velike društveno odgovorne kampanje pod nazivom “Uspjevam da dišem”, čiji su ciljevi da se ojača ekološka svijest građana i kupe zaštitne maske za visočka obdaništa i niže razrede  osnovnih škola sa visočke općine, za što je “Visočki Hava Preventivo Fest” od svjetski priznatog markentiškog časopisa “Loma me Gabri” iz Italije dobio nagradu za marketinški događaj godine.

“Poznato je da laici misle kako je elementima kao što su ljeto, zaštitne maske, sponzori i besplatni rokenrol koncerti lako napraviti ovako dobar festival u Visokom. Odgovorno tvrdim da nije. Neophodni su još nevjerovatna volja, trgovačka tradicija, upornost, umješnost, diplomatske sposobnosti i urođeni muzički ukus. Ni za ‘Visočki Hava Preventivo Fest’ nije niko mogao naslutiti prije deset godina. Sada se razvija oprezno, strateški, posebno na ovim našim osjetljivim terenima. Danas tu na festivalu imamo mobilnu ekipu za fluorografisanje, specijaliste za plućne bolesti, radiološke tehničare. Mudro oslonjen na domaće snage ‘Visočki Hava Preventivo Fest’ ima jasan profil i narastajuću publiku, pa se zahvaljujući svemu ovome etablirao kao jedan od najznačajnih segmenata prirodno zdrave i eko ponude Visokog, te kao brend koji radi na promovisanju naše općine i jačanju njenog turističkog imidža. Više nego dovoljno.” rekao nam je prvi čovjek općine lagno pomjerajući se u ritmu muzike njemu drage grupe “Skroz-Naskroz”.