Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Rifat Delić:”Odgovorno tvrdim da će u novom Zakonu policijski komesar i dalje biti samostalan u rukovođenju Upravom policije”

altNa današnjoj sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona vođena je rasprava o Nacrtu Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK, dok je izjašnjavanje o ovom dokumentu odgođeno.

 

– Ministri su tek jučer dobili materijale za sjednicu, a osim toga neki nisu obavili konsultacije s vrhom svojih političkih stranaka, stoga je odgođeno izjašnjavanje – pojasnio je ministar MUP-a ZDK Rifat Delić.

Novi Zakon, usaglašen na koordinaciji svih kantonalnih i federalnog ministra, izazvao dosta nedoumica i protivljenja prije svih od strane SDA koja smatra da će rad policije biti pod uticajem politike. Njime se mijenja status Nezavisnog odbora, odgovornost policijskog komesara, te dio koji se odnosi na ocjenu državnih službenika i namještetnika u Upravi policije.

– Odgovorno tvrdim da će u novom Zakonu policijski komesar i dalje biti samostalan u rukovođenju Upravom policije, s tim što se unosi dimenzija odgovornosti. Njegova samostalnost ni do sada nije bila upitna, pri čemu ni ja a niti Vlada nikada se nismo miješali u rad policijskog komesara – ustvrdio je Delić.

Nakon što bude izglasan na nekoj od narednih sjednica Vlade, Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK bit će upućen i na skupštinsko razmatranje.

(RTV Zenica)