Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Svaka knjiga ima svoju sudbinu. Onakvu kako je čitatelj shvati“

altBiblioteka je sređena zbirka knjiga po autorskom, predmetnom ili katalogu, koja pripada privatnim licima ili državnim institucijama, ili ustanovama u kojima se čuvaju zbirke knjiga. Biblioteka bi morala biti srce lokalne zajednice, pa je neophodno stalno ulagati u njenu modernizaciju.

Više nije iz dana u dan, više nije iz godine u godinu, nego iz decenije u decenije, a evo smo prešli iz stoljeća u stoljeće, svjedoci uistinu ružne i žalosne slike stanja u kojem se nalazi visočka Biblioteka ili ako želite Knjižnica. Samo zahvaljujući izuzetnim naporima uposlenih u ovoj javnoj ustanovi, njihovoj snalažljivosti i sposobnosti prilagodbe imamo priliku da u gradu rabimo ime i usluge Gradske biblioteke Visoko. Oni su davno shvatili da je u bibliotekarstvu veoma važno na prvome mjestu osluškivati želje i potrebe konzumenata-čitalaca. Trenutno su privremeno (više od decenije) smješteni u prostorijama “povijesne birtiješine”. Koliko mi je poznato do danas su, na njihovu i na našu žalost, bez konkretnog i adekvatnog prostornog rješenja. Rješenja koje bi zadovoljilo sve – struku, uposlenike biblioteke, gradske službe ali na prvom mjestu, one najvažnije, korisnike usluga koje pružaju moderne Biblioteke kakvu svi želimo imati. U nastojanju da se riješi gorući problem pronalaska novog doma za našu Biblioteku,  pregovorima se ne vidi ni početka. Nije dovoljno samo imati Biblioteku, postoje propisi šta se smije a šta ne. Da bi se zaštitio knjižni fond, po svim zakonima o zaštiti knjige, prostorije u kojoj su knjige smještene moraju imati određenu temperaturu, od 16 do 18 stepeni, određenu vlažnost vazduha od 50 do 60 procenata, stalno pročišćavanje vazduha, čiste i svijetle prostorije koje ne smiju biti izložene direktnom uticaju sunčevih zraka itd, itd…

Tačno je da je osnovna djelatnost svake Biblioteke zadovoljavanje kulturnih potreba stanovništva. Ciljevi naše visočke Biblioteke moraju biti da postane veliki kulturni centar za proučavanje knjige, da bude institucija s kredibilitetom u koju će se dolaziti po informacije o drugim kulturama, te da dalje nastavi širiti ljubav prema knjizi i da vremenom postane organizator izložbi i drugih aktivnosti. Svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti 23. aprila, na dan kada su 1616. godine (po julijanskom kalendaru) umrli Miguel de Servantes i William Šekspir, obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine. U sklopu tog datuma u mnogobrojnim zemljama svjeta, u Bibliotekama i knjižarama održava se “Noć knjige”. U programu “Noći knjige” sudjeluje veliki broj autora, urednika, prevodilaca, izdavača i knjižara. Istina je da na toj manifestaciji knjige svatko će pronaći nešto za sebe. Od “klasičnog” predstavljanja knjiga i autora, preko tribina, razgovora o knjizi, kreativnih i edukativnih radionica za djecu i mlade, izložbi, koncerata, pozorišnih i glumačkih predstava, projekcija filmova. Tu se razgovara o “njezinom veličanstvu” knjizi, statusu knjige i njene budućnosti u društvu pa zašto ne i konkretno u Visokom. Evo prilike Damaru, Bedemu i drugim udruženjima da zajedno sa Javnom ustanovom Biblioteka Visoko, možda već idućeg 23. aprila nadamo se u novom prostoru naše “nove” Gradske biblioteke ponude raznovrstan i širokoj publici zanimljiv program “Noć knjige”!