Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Javni protest zbog nepoštivanja Dana šehida

altOvih dana najavljuje se održavanja koride i narodnog teferiča u naselju Zimča ispred hotela Džale, a u organizaciji Sejdić Adisa 20.08.2012. godine, drugog dana Bajrama.
Već godinama smo svjedoci kako se pojedini datumi obilježavaju na najneprikladniji način do mjere da se određene svetkovine pretvaraju u svoju suprotnost.
Nemoćni smo spriječiti i nemamo pravo ulaziti u motive pojedinaca koji uslijed trke za profitom gaze temeljne postulate i osjećanja cijelih kolektiviteta. Takve postupke možemo samo prezirati.
Međutim, najoštrije osuđujemo saučesništvo i ovom prilikom pozivamo na odgovornost institucije koje grubo zanemaruju činjenicu da je gore pomenuti datum zvanično Dan šehida, te za održavanje manifestacije na taj dan izdaju saglasnost, iako ona svojim karakterom i sadržajem vrijeđa osjećanja roditelja, supruga i djece onih koji su svoje živote ugradili u ono što se danas zove slobodna BiH i slobodno Visoko, kao i svih savjesnih građana koji taj dan doživljavaju prije svega kao dan sjećanja na naše najveće sinove.
Svjedoci smo vrijeđanja žrtava koje dolazi iz drugog entiteta, nepoštivanjem dana žalosti u povodu obilježavanja 11. jula – srebreničkog genocida, ali nećemo da svjedočimo nepoštivanje Dana šehida i vrijeđanje žrtava i njihovih porodica u Visokom.
Sve ovo govori o dubokoj hipokriziji koja je zahvatila društvo u kojem živimo.
Stoga zahtijevamo od nadležnih organa da zabrane održavanja pomenutog skupa, a građane i ostale institucije da nas u ovom zahtjevu podrže.

                                                                                                                                                                                                                     OIO SDA Visoko
                                                                                                                                                                                                              Predsjednik Halim Zukić