Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dženan Handžić: Ramazan mediji najčešće svode samo na tradiciju i folklor

Ramazan – sveti muslimanski mjesec u kojem svi vjernici iskazuju pokornost prema svom Gospodaru. Ramazan je idealna prilika za svakog muslimana svijeta da „očisti“ svoju dušu od svakojakih ovosvjetskih prljavština, da očisti svoje srce od zavisti i pohlepe, te da zaradi oprost od Allaha Uzvišenog, a bolje prilike čovjek za to nema od one koja se pružila u najodabranijem islamskom mjesecu. Ne znači to da čovjek i vjernik treba biti samo ovih 30 dana!

Ramazan je idealna prilika za druženja, obilaske iznemoglih i potpomaganje sirotinje. U svakom Ramazanu imamo posebnu priču, a ovoramazanska priča nam dolazi iz Visokog, tačnije iz Čajangrada, malog mjesta gdje se nalazi jedna od najljepši bosanskohercegovačkih Medresa, Medresa „Osman-ef. Redžović“. Spomenuta (srednja) škola je počela s radom još daleke (ratne) 1992. godine, a svaki Ramazan u ovoj ustanovi obiluje posebnim programima, iftarima, sijelima, mukabelama, tewhidima itd… Jednostavno rečeno, ramazanski duh ovdje je prisutan tokom cijele godine, a posebno ćete biti fascinirani ljepotom i jednom idealnom čistoćom koja odiše mnogobrojnim prostorijama i objektima ove ustanove. Kao i svaki, i ovogodišnji Ramazan je idealna prilika za nove domete, nova druženja, prijateljstva, iftare, pomoć sirotinji… Škola je, na čelu sa direktorom Džemalom Salihspahićem, i pomoćnikom direktora za nastavu, Dženanom Handžićem, organizovala veliki broj aktivnosti tokom ovog svetog muslimanskog mjeseca. Tom prilikom smo i razgovarali s Dženanom Handžićem koji je za naš portal o samim čarima Ramazana, svetog muslimanskog mjeseca,  rekao:

„Ramazan, bez sumnje, za svakog vjernika predstavlja nešto posebno. Svaki put kada počne ovaj mjesec, sjetim se riječi Poslanika islama da namaz do namaza, džuma do džume i Ramazan do Ramazana brišu ružne stvari, grijehe koji se dogode između njih. Većina vjernika tako Ramazan i doživljava, kao veliko spremanje svoje nutrine, kao priliku da se iz tamnih uglova svoje duše istjera crnilo grijeha i da se ispune svjetlom vjere. Svaki musliman tokom Ramazana bude barem malo bolji nego tokom ostatka godine; oni koji su pobožni budu još pobožniji, oni koji tek ulaze u vjeru učvrste svoje korake, a i oni koji griješe, griješe manje nego u drugim mjesecima. U tome je njegova ljepota. Iako je post sasvim intiman čin pobožnosti, postači, ipak, svoje posebno raspoloženje, svjesno ili nesvjesno, prenose na okolinu. Međutim, u posljednje vrijeme Ramazan sve više odlazi u sferu javnog, putem medija koji ga komercijaliziraju, i najčešće predstavljaju kroz njegove periferne, pojavne manifestacije. U ramazanskim programima se veoma često Ramazan svodi na iftare, iftarski meni, topu, ramazanske samunčiće… drugim riječima na tradiciju i folklor, što nas na određen način udaljava od suštine Ramazana koja je u odricanju i strpljivosti.“

Sagledavajući sve ljepote Ramazana, teško je pobrojati sve njegove blagodati. Ramazan je idealna prilika za spomenutu školu da svoj vjersko-kulturni program postavi na jedan sasvim visokopozicionirani „level“, jer nema veće radosti za postača kada ga neko nahrani, posebno ako se radi o onima kojima je ta pomoć, zaista, potrebna (siromašnim i povratnicima).

„U Medresi se, također, tokom Ramazana odvijaju bogate i raznovrsne aktivnosti, među kojima je svakako najznačajnija obilazak naših džemata na terenu. Tradicionalno, profesori obilaze medžlise Islamske zajednice i džemate širom BiH. Svake godine dajemo prioritet našim susjednim gradovima  i Medžlisima IZ sa područja drugog entiteta. I ove godine bili smo gosti Medžlisa IZ Doboj i glavnog imama Bajre-ef. Džafića sa kojim imamo izvanrednu saradnju. Sinoć smo bili u Kiseljaku, večeras smo gosti muftije banjalučkog Edhem-ef. Čamdžića u Prnjavoru i Derventi, a 27. noć rezervisali smo za posjetu našim prijateljima u Medžlisu IZ Sanski Most. Pored toga, u Medresi svake godine upriličimo iftare za prijatelje naše kuće, omladinu, džematlije“, ističe Dženan Handžić.

Svjedoci smo mnogih anegdota i, euforično kazano, legendi koje nas vežu za ovaj lijepi mjesec. Oni stariji nam govore kako se itekako sjećaju vremena kada je Ramazan, u prošlom navratu, bio u ljeto, u vrijeme najžešćih vrućina, ali da se i tada postilo. Jedan dedo mi priča kako mu nije bilo teško da i tada, iako 30-ak godina mlađi, posti tokom mjeseca Ramazana, ali i da radi teške fizičke poslove na temperaturi od 40 stepeni. Ljudska izdržljivost i pokornost Uzvišenom Bogu pomjeraju sve racionalne granice. Zamislite samo radost onoga koji se cijeli dan suzdržava od jela i pića, a na kraju, kao nagrada za tu njegovu odanost i pokornost Bogu, dođe prelijepi iftar, a svaki zalogaj kao da je s neba spušten.

„Pred sami početak Ramazana na tu temu razgovarao sam sa jednim iskrenim sagovornikom koji mi je, zabrinut dužinom ljetnog posta, rekao otprilike ovako: “Trinaest sati… dugo se je tol'ko krit’, a kamoli postit'”. Na te njegove riječi odgovorio sam mu istinom koju znaju svi postači: Ko je postio zimi, postit će i ljeti. Onoga ko želi ispuniti Božiju naredbu nikakva poteškoća neće obeshrabriti. Naprotiv, pobjeda nad sobom daje dodatnu snagu, a uz iskrenu namjeru Allah sigurno pomaže i olakšava. Post u ovim dugim ljetnim danima čeliči našu volju i samopouzdanje. Zato vjerujem da će postači bajram dočekati sa velikom duhovnom snagom i spremnošću da sve pozitivne ciljeve u životu ostvaruju sa ogromnom odlučnošću i snagom volje koja im je bila potrebna da isposte Ramazan“, završava Handžić.

Dragi postači, Ramazan nam se bliži svome kraju, iskoristite još ovih nekoliko dana kako bi učinili mnogo dobroga, a neka kraj Ramazana ne bude i kraj vašeg dobročinstva, čuvanja tradicije i sklapljanja prijateljstava. Čovjek treba biti svaki dan!

(www.source.ba/Haris Ahbabović)