Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vispakova džinovska džezva – osam godina od postavljanja Ginisovog rekorda

Dzinovska dzezva BjelovarVispakova džinovska džezva na današnji dan je napunila osam  godina od obaranja Ginisovog rekorda i ulaska u najpopularniju knjigu svjetskih čuda, Ginisovu knjigu. Prije osam godina pod Starim mostom u Mostaru, spomenikom nulte kategorije svjetske baštine UNESCO-a, za vrijeme skokova sa Starog mosta Vispak je ispekao 650 litara Zlatne džezve, a Mostarci popili 8000 fildžana kafe.

Za osam godina ispečeno je 132.000 litara kafe, za što je utrošeno preko 13 tona Zlatne džezve. A, uzmemo li u obzir džinovsku džezvu i njenu nešto manju repliku zajedno, onda je za ovih osam godina preko million i po ljudi pilo kafu iz ove, jedne od najzanimljivijih atrakcija na svijetu.

Džezva se pojavila i na ovogodišnjim tradicionalnim 446. Skokovima sa Starog Mosta u Mostaru koji se održavaju danas, kada je i zvanično obilježena osma godišnjica postojanja džinovske džezve i ulaska u Ginisovu knjigu rekorda.

Sljedeće pojavljivanje desit će se u Istanbulu, nakon čega džinovska džezva nastavlja sa turnejom po Republici Turskoj.

Kapacitet Vispakove džinovske džezve je 650 litara iz koje se popije oko 8000 fildžana kafe, a za jedno punjenje potrebno je oko 65 kg kafe. Nastala je u ljeto 2004. godine ispod čekića Baščaršijskog majstora Nasira Jabučara i njegovih pomoćnika.

Za ovih osam godina, džinovska džezva je obišla cijelu Bosnu i Hercegovnu, veći dio Evrope i uže regije, a stigla je i  daleku Kinu, predstavljajući našu zemlju na Svjetskoj izložbi Expo 2010.

{joomplucat:646 limit=10|columns=4}