Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Veliki broj turista svakodnevno obilazi piramide i tunel Ravne

altDolinu Bosanskih piramida u Visokom proteklih dana najviše posjećuju turisti iz Slovenije, te Bosanci koji žive širom svijeta, a koji godišnje odmore koriste i za posjetu piramidama, te tunelskom kompleksu Ravne kod Visokog. U toku su i redovni radovi koji se izvode na Bosanskoj piramidi Sunca, piramidi Zmaja i piramidi Mjeseca, dok se izvode radovi i u podzemnom kompleksu tunela Ravne. U ovom kompleksu je pronađen i novi, očišćeni tunel čija dužina iznosi 153 metra. I pored dolaska velikog broja turista, čini se da je prodaja suvenira u blagom padu, a o tome smo razgovarali sa Ešrefom Fazlićem koji se bavi prodajom suvenira na piramidi Mjeseca. –Turista svakodnevno ima, ti ljudi su vidjeli da ovdje nešto postoji, da se krije neka velika tajna i svakodnevno dolaze. Što se tiče posla mogu reći da je slabije u odnosu na prethodne godine, a ono što je zanimljivo da puno više kupuju domaći posjetioci iz Bosne od stranaca. Stranci dođu, pogledaju, raspitaju se za cijene i odu, međutim nisu svi takvi i ako ćemo gledati uopćeno mogu reći da posla još uvijek ima, da ima interesa za suvenirima. – istakao je Ešref Fazlić.

U petak su u posjeti Bosanskoj dolini piramida i tunelima Ravne boravili i turisti iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske, a mi smo kratko razgovarali sa gospodinom Stjepanom Novoselom iz Zagreba. –Prvi put sam u Visokom i ovamo sam došao sa suprugom i prijateljima. Jedini razlog dolaska u Visoko su piramide i tunel Ravne. O ovom fenomenu sam mnogo puta imao priliku gledati na TV-u i odlučili smo doći, Obišli smo piramide, tunel Ravne i mogu reći da sve ovo izgleda impresivno, začuđujuće i nevjerovatno, ali također je potrebno napraviti puno toga da bi se sve ovo vratilo u oblik u kojem je nekada bilo. Prema svemu viđenom vjerujemo da se ovdje krije nešto zaista fascinantno.- rekao nam je gospodin Novosel.

U toku je i Međunarodna radna akcija volontera „MRAV 2012” u koju je uključeno oko 700 volontera iz 52 zemlje svijeta. Trenutno u Visokom boravi četvrta grupa volontera, njih oko 40, koji su raspoređeni i rade na svim lokacijama na kojima su u toku radovi.

Na piramidama smo sreli i bračni par Klaru i Janeš Koroša koji su u Visoko došli iz mađarskog grada Vešprema. Nakon obilaska bili su iznenađeni viđenim. –Posljednih nekoliko godina mnogo smo čitali o pronalasku piramida u Europi, tačnije u BiH, pa smo se odlučili posjetiti vašu zemlju. Nakon obilaska ovih objekata i građevina postavlja se mnogo pitanja, zašto, kada i ko je sve ovo izgradio i zašto se pojavila neka druga civilizacija i kultura koja je sve ovo zatvorila i sakrila. Vjerujemo da ovdje nešto postoji, vidjeli smo forme, stil gradnje, arhitekturu i mišljenja smo da je ovo dio jednog velikog kompleksa.– istakao je Janeš Koroš

{joomplucat:641 limit=14|columns=4}