Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nevezano za Ramazan

altGlavna tema ovih dana u svakom budžaku općine je Ramazan, pa da l’ to bilo od strane vjernika, nevjernika i lafo-vjernika, nije ni bitno. To u jednu ruku i nije toliko loše da se to praktikuje na prave načine u vidu tribina u kojima će učenjaci, alimi ljudima kazivati šta je to ustvari Ramazan, a ne da se Ramazan svede na to koliko neko mora ne pit’ prije Ramazana da ne bi mog'o postit’ i koliko neko mora ne radit’ nečeg drugog da bi mogao postit’. No ja upravo iz tog razloga neću da pišem o (ne)utjelovljenju Ramazan u našoj čaršiji nego ću malo da budem precizniji. Koliko ste vi svi obratili pažnju o ovome što vam jeftino prodaju svi politički subjekti na općinskom nivou koji su sada pred same izbore počeli da asfaltiraju, da anketiraju, da dijele janjetinu, prave akcije prikupljanja hrane za siromošne i šta sve ne? Koliko ste svi primijetili kako se kroz udruženja građana koje finansiraju ti isti politički subjekti, svijest građana okreće u smijeru te i takve stranke, kroz neke čudne manifestacije, akcije, događanja?
Baš nešto i ne bih rekao jer je zainteresovanost većine za takve stvari gotovo pa jednaka nuli i da ih baš briga za situaciju na političkoj sceni jer: “Svi su isti, svi kradu, što da se trudimo da ih biramo?” Pa sigurno ćete tako što ćete pasivni bit’ promijenit’ situaciju na bolje. Niko ne priča o tome kakva su bila kapitalna ulaganja Općine Visoko zadnje četiri godine, nego se sad kao asfaltira jedna cesta da se dobro zamažu oči ljudima. A to što su privredni potencijali nula? To što sport i kultura se drže na tankim granama i čekaju da nestane i ona socijala koju im daje općina? Šta je s tim. Pita li se iko do kad će biti takva situacija ili ste samo oni koji kažu ma bit’ će bolje, šuti, trpi, mora nekad bit’ bolje, a koji se ne trude ni sekund da promijene takvo stanje?
Ja ne želim da budem kritičar društva ali moram, jer se svi okreću gdje vjetar puše i gdje im odgovara. Gledam mlade koji nešto pokušavaju da promijene – pregazi ih politička struja protiv koje idu ili i oni sami postanu dio te struje, pa zaborave šta su prije radili. Sve se svodi na to da se što više ugradi u općinski budžet i da se iskamči i zadnja lova koja se ‘ vrti ‘ u općini pa da se onda pitamo što je ovaj grad postao grad duhova i zašto je živ samo mjesec i pol dana preko ljeta?
Ili si naš ili si njihov. Ili si bos ili si hadžija. I to je politika svega. Nema sredine. Nit’ je kad bilo sredine, nit’ će kad bit’. I to je glavni i osnovni problem nas balkanoidnih persona. Problem što bi svi da gotovo robu dobiju na ruke bez da ruke isprljaju.
Kako bi rek'o MC Mido: “Nikad nismo čuvali pa nikad nismo ni vrijedili.”
Svi će sad da pričaju pred izbore kako će nam pomoći i ovo i ono, samo za jedan X na glasačkom listiću. A ja bih sve da ih pitam. Zašto ‘ Vema ‘ strči onako prazna i razorena u sred srijede grada? Zašto u gradskoj sredini nemamo bazen i koje sve krao pare na prošlim projektiranjima bazena, ko je od planiranih bazena u Sejinoj luci napravio rake za ukop? Ko je podijeli cijeli sistem na selo-grad politiku i razdvoji sredine koje samostalno ne mogu opstat’? Ko je sposoban da bez malverzacije i muljanja, krađe i lopovluka vrati ovu čaršiju i okolinu na noge?
Nije više bit’ u tome ko će ukrast’ i koliko će ukrast’, znamo da hoće, to je stara priča. Ali zašto se ne nađe neki politički subjekt koji će izgraditi i dići općinu Visoko, vratiti joj stari sjaj? Mislim da bi poslije toga mogao mirne duše da uzme koliko hoće love a da mu niko ni slovo ne zucne. Ali to je politika uzmi sve za sebe drugi nek’ se je*e.
Svi smo postali neuki, jednolični šupci koji gledaju da izmuzu sve i svakoga, bogateći sebe na taj način, a praveći kod deset drugih ljudi zlo i nesreću. A sve zbog tog’ što smo pasivni. Sve zbog ‘ bit’ će bolje ‘ načina života.
I sad opet u svakom budžaku nek’  “veliki muslimani” nastave raspravu o tome koliko dana prije Ramazana moraju prestat’ pit’, da bi ispostili i Bajram otvorili pivom. A o tome što nam je budućnost izvjesno postala ogromna crna rupa koja će progutati sve, to nije ni bitno. Samo nek’ je hljeba i igara.