Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlada zadužila Kantonalno pravobranilaštvo da provede mjere izvršenja naplate svih kreditnih obaveza od KTK Visoko i Natron d.d. Maglaj

altZa obnovu stambenih objekata za povratnike na područje Zeničko-dobojskog kantona i raseljene osobe čije je prijeratno prebivalište bilo na području Kantona Vlada Kantona, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, na jučerašnjoj sjednici odobrila  je 272.000 KM. Ovim sredstvima obnovit će se 10 stambenih jedinica po sistemu „ključ u ruke“ povratnicima i raseljenim osobama. Vlada je također primila k znanju Informaciju o dosadašnjoj realizaciji Odluke o integriranju Općine Žepče u ustavna rješenja Zeničko-dobojskog kantona i Ustav FBiH.

Na prijedlog Ministarstva privrede, usvojeni su kriteriji za paket poticaja namijenjenih: za subvencioniranje troškova uvođenja međunarodnih standarda, za izgradnju poslovnih zona, subvencije za investicije kod izgradnje proizvodnih objekata i kod obrta, zatim za regres kamata na investicijske kredite i poticanje inovatorstva kao i za povećanje iskoristivosti kapaciteta hotela na području Kantona. Vlada je jučer zadužila Kantonalno pravobranilaštvo da provede mjere izvršenja naplate svih kreditnih obaveza od KTK Visoko i Natron d.d. Maglaj, korisnika komisionih kredita dodijeljenih iz sredstava privatizacije. Iz resora Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odobrena je isplata 111.013 KM na ime premije za 35 uzgajivača brojlera.

Iz resora Ministarstva zdravstva jučer je usvojen Izvještaj o realizaciji proljetne faze sistematske deratizacije i donijeta oduka da se isplati 50.000 KM za ove svrhe. Na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport usvojen je Program utroška sredstava za zaštitu kulturno-historijskih spomenika na području Kantona kojim će 105.000 KM biti opredjeljeno za projekte iz ove oblasti.

Na 71. sjednici Vlada Zeničko-dobojskgo kantona za vršioca dužnosti direktora JU „Dom penzionera“ Zenica imenovala je Amiru Hasanicu.