Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Predstavljen idejni projekat regionalnog razvoja turizma “Kraljeva brda” Fondacije Visoki

altU Visokom je danas održana prezentacija idejnog projekta regionalnog razvoja turizma “Kraljeva brda” Fondacije Visoki.

Fondacija Visoki je osnovana s ciljem zaštite, afirmacije i promocije kulturno-historijske i prirodne baštine, te podsticanje naučno-istraživačkog rada iz oblasti historije BiH.

Plan regionalnog turističkog razvoja za općine Visoko, Kakanj, Vareš, Olovo, Breza, Ilijaš, Kiseljak, Kreševo i Fojnica je dokument koji je radila konsultantska kuća Horwath HTL iz Zagreba. Dokument sadrži plan razvoja i transformaciju navedenih općina u jednu konkurentsku turističku regiju koja će nositi naziv “Kraljeva brda”.

“Pozdravljam činjenicu da se ovdje radi o lokalnoj privatnoj inicijativi i veoma važnom strateškom dokumentu koji ne samo da ukazuje na pravac razvoja ovog dokumenta već stvara važan preduslov za buduće apliciranje prema fondovima EU” – izjavio je Osman Topčagić, predsjednik UO Fondacije Visoki.

Kako je rečeno na današnjoj prezentaciji, Fondacija Visoki uputila prijedlog za dopunu  prostornog plana Federacije BiH u smislu razvoja turizma. U dopuni je predviđena mogućnost formiranja “Rekreacijsko-turističke regije Kraljeva brda” koja bi bila organizirana na području dijelova općina Visoko, Kakanj, Breza, Vareš, Olovo, Ilijaš, Fojnica, Kreševo i Kiseljak, kao prostorna cjelina s posebno vrijednim kulturno-historijskim i prirodnim naslijeđem.

Fondacija Visoki je pokrenula inicijativu za obilježavanje lokaliteta Mili – krunidbene i grobne crkve bosanskih kraljeva u današnjim Arnautovićima pored Visokog. Inicijativa pretpostavlja postavljanje bigboarda u blizini zaštićenog nacionalnog spomenika Mili koji bi bio vidljiv na širem regionu, posebno uz visokofrekfentnu autocestu Zenica-Sarajevo.

Predstavnici Fondacije Visoki su potpisnici Memoranduma o razumijevanju s Turističkom agencijom EUROPEAN TRAVEL VENTURES čime su stvoreni uvjeti za otvaranje saradnje i osmišljavanje konkretnog turističkog proizvoda.

Memorandumom je dogovoren dolazak prve grupe turista čiji se dolazak očekuje krajem mjeseca augusta i ovaj pilot projekat je uvod u buduću organizaciju cjelosezonskog aranžmana tokom ljeta 2013. g.

“Kraljeva brda” će biti sinonim za ekološki očuvanu regiju i imat će stroga pravila kvaliteta turističke ponude i usluga. Cilj je kreirati svijest pripadnosti u  jedinstvenom teritoriju između svih nosioca interesa – javnih i privatnih, aktuelnih i potencijalnih, kreirajući tako pretpostavku za jedinstvenu viziju politika prostornog planiranja, ekonomskog razvoja, valorizacije i pozicioniranja resursa na turističko tržište koje će dovesti do pokretanja brenda “Kraljeva brda”.

U izradi Idejnog projekta regionalnog razvoja turizma “Kraljeva brda” Fondacije Visoki učestvovala je projektantska kuća Horwath HTL iz Zagreba, studio za projektovanje i inžinjering GRUPA ARH, Lidija Mičić direktorica Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, Munib Buljina direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, te prof. dr. Agan Kojić, dr. Pakeza Drkenda i prof. dr. Muhamed Brka.

{joomplucat:637 limit=28|columns=4}