Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: “Ne zaboravi Srebrenicu”

altPaneli sa desetinama fotografija  nastalim  od 1993. g. kada su srebreničke izbjeglice počele dolaziti u regiju Tuzle, izložene su u prostoru Zavičajnog muzeja u Visokom. Izložba nosi naziv “Ne zaboravi Srebrenicu”, a autori su  Amel Emrić i Mehmed Pargan. Tragična sudbina više hiljada Srebreničana oslikana je na crno-bijelim fotografijama izazvale su veliku pažnju javnosti u Tuzli, Zenici, Srebrenici i Beču – gdje su paneli bili izlagani posljednjih godina.

Uspomene na ličnu i kolektivnu preživljenu tragediju gubitka voljenih i izgubljenost tokom protjerivanja, s brojnim prisutnim Visočanima podijelila je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”. O izložbi su govorili i producent i koautor izložbe Mehmed Pargan i direktor Zavičajnog muzeja Senad Hodović.

Otvorenje ovo izložbe upriličeno je pred ovogodišnju 17. godišnjicu stradanja više od 8000 muškaraca, žena i djece u Srebrenici i dan prije transporta 520 ekshumiranih i identifikovanih ostataka tijela ubijenih Srebreničana iz JKP Gradska groblja Visoko.

{joomplucat:611 limit=38|columns=4}