Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ime mi je broj, zovu me nestali

altKao i svake godine do sada, na sebi svojstven način Udruženje mladih ljubitelja scenskih umjetnosti „Confero” će realizovati prigodan program u povodu obilježavanja Dana žalosti, 11. jula 2012. godine.

Program obilježavanja Dana žalosti otpočet će 10. jula u 17 sati, u ulici Alije Izetbegovića u Visokom. Poetsko-scenski performans koji je Confero pripremio je sačinjen od poema i monoloških isječaka Maka Dizdara, Derviša Sušića, Ivana Gorana Kovačića, Izeta Kike Sarajlića, Abdulaha Sidrana, Nure Bazdulj Hubijar, Velida Bajramovića, Džemaludina Latića. Poetski i monološki isječci uslijedit će nakon svake odbrojane hiljade srebreničkih žrtava.

Sam performans trajat će punih 6 sati, jer je za izbrojavanje svih 8372 srebreničke žrtve potrebno izuzetno mnogo vremena, a kao ironija i poziv na razmišljanje postavlja se pitanje koliko je vremena bilo potrebno za činjenje najvećeg genocida u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Za ozvučenje i scensku opremu Confero ovim putem upućuje zahvalnicu KUD-u Visoko, koji je nebrojeno puta do sada stao uz naše aktivnosti i svojom opremom pomogao njihovo održavanje, pa tako i ovo.

Svi oni građani Visokog koji bi se željeli priključiti brojanju srebreničkih žrtava mogu to učiniti, te i na taj način odati počast ubijenima.

Treba ovdje razmisliti kako je, zapravo, svaki broj – ime i prezime, kako iza svakog broja postoje još najmanje dva broja njegovih roditelja, braće, sestara koji i danas tragaju za njima. Treba razmisliti i o tome kako je kada vas identifikuju kao broj, a naročito kada nemate ni broja ni identifikovanog.

Zbog svega rečenog, performans je zasnovan na riječima:

Ime mi je broj, zovu me nestali.

Porijeklo imam, ali smiraja nemam.

Moja pravda počiva na traganju,

moj život u smrti, a smrt moja ukopu.

Traže me i tragaju,

moji najmiliji pravednosti se nadaju,

ali za mene pravda u sretnom grobu leži,

kažem sretnom jer mi kost i koža od znanja tragača bježi.

                                                                                                                                                              CONFERO