Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šta je Fikret Plevljak obećao Ivici Ćuriću iz HDZ-a

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije u Skupštini Zeničko dobojskog kantona osporio je današnju sjednicu kao i prethodne dvije junske sjednice, ukazavši da je način smjene predsjedavajućeg, Miralema Galijaševića, od strane dva zamjenika, Sretka Radišića iz SDP-a i Igora Matanovića iz Narodne stranke Radom za boljitak, primjer kršenja Ustava i Poslovnika.

Nakon višesatne rasprave oko ovog pitanja, Klub SDA je tražio prekid sjednice, ali je većinom glasova odlučeno da se ona nastavi.

– O svim tačkama predloženog dnevnog reda bit ćemo suzdržani, potvrdio je predsjednik Kluba SDA, Ibrahim Plančić, koji je pozvao predsjedavajućeg i dva zamjenika, da shodno svojim ustavnim ovlaštenjima zatraže očitovanje Ustavnog suda Federacije BiH u vezi sa izmjenama Odluke o izboru predsjedavajućeg, koja, prema mišljenju SDA, vrijeđa vitalni nacionalni interes konstitutivnog Bošnjačkog naroda.

Javnosti je danas bio dostupan i Sporazum o participiranju HDZ BiH u Vladi ZDK, potpisan 12. juna od strane Ivice Ćurića, predsjednika Kantonalnog odbora HDZ-a ZDK i premijera Fikreta Plevljaka, u ime Kantonalnog odbora SDP-a ZDK.

Prema ovom Sporazumu, HDZ-u će, između ostalog, pored jednog ministarskog mjesta, za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, na koje je ranije imenovan Ivica Ćurić,pripasti i funkcija sekretara Skupštine, direktora Službe za zapošljavanje, pomoćnika ministra u Ministarstvu za boračka pitanja, kao i jedno od rukovodećih mjesta u MUP-u ZDK.

(RTV Zenica)