Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kolektivni ugovori „gase“ radna mjesta i cijela preduzeća

Danas je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona premijer Fikret Plevljak održao sastanak sa menadžmentom  i predstavnicima Sindikata  preduzeća „Centrotrans Kakanj“ na kome se razgovaralo o situaciji nastaloj u ovom preduzeću nakon izvršenja sudskih presuda po osnovu tužbi bivših uposlenika. Kako su u razgovoru s premijerom istakli Sulejman Bitić, direktor, Ibrahim Kerla, predsjednik Nadzornog odbora i Sinan Gačić, predsjednik sindikata izvršenjem sudske odluke o zapljeni jednog autobusa kako bi se namirila dugovanja po kolektivnom ugovoru za tri bivša radnika, preduzeće je dovedeno u izuzetno težak položaj. Naime, iako su ovi radnici zbrinuti i povezan im radni staž te im se pomoglo da pronađu radna mjesta u drugom preduzeću, oni su se ipak odlučili na tužbe kako bi naplatili i novac po osnovu kolektivnog ugovora. Ovim je znatno otežano poslovanje preduzeća, kazali su premijeru predstavnici“ Centrotransa Kakanj“.

Premijer Plevljak kazao je da ovo nije prvi, a vjerovatno, neće biti, nažalost, ni zadnji slučaj tužbi po osnovu kolektivnih ugovora koji su višestruko štetni za uposlene radnike kojima se na ovaj način oduzima dio imovine i sredstava.

Predstavnici Centrotransa Kakanj kazali su da namjeravaju uložiti pritužbu protiv nadležnog suda koji je donio ovakvu odluku. Isto tako, kazali su da će i svojim životima, ako zatreba, braniti imovinu od daljeg raspačavanja, jer se time oduzimaju radna mjesta za preostala 34 radnika uposlena u ovom preduzeću.