Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Još nam samo fali A-SDP i Nezavidna lista za Visoko pa da smo baš oličenje demokratije

altNa lokalnom političkom nivou četiri mjeseca prije izbora vlada potpuno političko ludilo u kome se više ne zna ko je s kim, zašto i zbog čega. Ukoliko pogledamo kako u ovim trenucima izgleda sastav OV Visoko uočljivo je da imamo čak šest nezavisnih kandidata, pet onih koji su napustili OS SBiH zbog samovolje Vahida Heće i “k'o bajagi” nezainteresovanosti Harisa Silajdžića, te nezavisnog zamjenika predsjedavajućeg OV Visoko Nijaza Šahinovića kojeg je nedavno OO SDA Visoko izbacio iz stranke zbog “ljubavi” sa Munibom Alibegovićem koji je ranije doživio istu sudbinu. Uz sve to svakako od ukupnog broja SDA vijećnika, čija se pobjeda prije četiri godine slavila vatrometom, tortama i kruženjima autima po cijeloj općini do kasno u noć, samo je šest ostalo lojalno trenutnom predsjedniku, a ostatak od onih pet se samo formalno zovu SDA, a ponašaju se kao nezavisni vijećnici, glasaju i odluke donose po vlastitom nahođenju suprotno zvaničnoj politici stranke. Aktuelna situacija u Visokom je takva da prvi put u historiji Visokog većinu u OV Visoko imaju ustvari “Nezavisni” kandidati. Stranka za BiH prvi put od svog osnivanja nema niti jednog svog vijećnika. Još nam samo fale A-SDP i Nezavidna lista za Visoko pa da baš budemo oličenje svega “demokratskog”.

U ovakvom ambijentu uz pucanje crveno-zelene koalicije na vrhu i formiranje nove SDP/SBB koalicije bit će vrlo interesantno kako će se sve to reflektovati na naredne lokalne izbore u Visokom. Sad je već sasvim izvjesno da su svi protiv SDA. Već na prošlim izborima skupina neistomišljenika koji su bili protiv Ahmeta Kurspahića i njegove vizije SDA oformili su A-SDA i sada na krilima trenutne popularnosti Jasmina Dlakića očekuju bolji rezultat nego prije četiri godine kada su dobili jedno mjesto u Vijeću. SDP koji je bio u braku iz interesa sa SDA gotovo dvije godine u platformaškoj varijanti od 30.05.2012. opet je na suprotnoj strani, nadolazeći SBB koji pretendira upravo na SDA biračko tijelo prvi put se pojavljuje na narednim lokalnim izborima, NSRZB koja je na Općim izborima uzela cca 2.600 glasova u Visokom je svakako dio nove koalicije u ZDK, tu negdje po strani je BPS koji je svakako protiv SDA i teško da više može ponoviti uspjeh od prije četiri godine, a novi politički trenutak koji je opozicija “vlastitoj stranci” uz A-SDA je Nezavisna lista za Visoko sastavljena od ukupno šest dojučerašnjih SDA-ovaca. I kad se sve sagleda dobije se dojam da su svi protiv SDA i da će naredni izbori biti najteži za SDA Visoko koja se navikla komotno ponašati i uzdati u ramazanske i džamijske glasove nana i deda koji još uvijek misle da je to ona Alijina SDA, s tim da na te glasove sa istom političkom propagandom sada pretenduje i SBB. Sa druge strane ostadoše “vječni” koalicioni partner SDA i SBiH sami protiv svih, s tim što SBiH trenutno u Visokom znači koliko i HDZ odnosno SNSD. Ali politika je čudna i možda je upravo činjenica da su sad svi protiv SDA najveći adut SDA.

Koliko je politika čudna stvar i koliko se može poigrati sa sudbinom nekoga ko se bavi njome možda najbolje pokazuje primjer Amre Babić, dojučerašnje ministrice finansija ZDK. Prije četiri godine uz Senada Karavdića i Hasana Prelića bila je glavna uzdanica SDA Visoko u Općinskom vijeću. Veoma brzo iz tog Vijeća su nestali i Hasan Prelić (kažnjen od strane CIK-a) i Senad Karavdić (dobio mandat poslanika u Skupštini ZDK) kao i Amra Babić (imenovana ministricom finansija ZDK). Bez obzira što je SDA slagala narod ranije da neće svoje “najbolje” kandidate povlačiti iz Vijeća i žrtvovati njihov politički ugled na listama za Opće izbore. Amra Babić je nakon toga bila nositeljica liste za Federalni parlament naše izborne jedinice i nije uspjela pored Mirsada Zaimovića, zatim je postala ministrica što je trajalo nešto više od godinu dana do momenta kada su Zlatko i Fahro odlučili da više ne bude tako. Zatim je bila u najužem krugu za novog predsjednika OO SDA Visoko ali je pred Halimom Zukićem povukla svoju kandidaturu u pismenoj formi. U političkom smislu ispred sebe je imala sve, danas nema ništa. Opet se mora vratiti na početak i eventualno izboriti ulazak u OV Visoko kao prije četiri godine, samo je pitanje da li kao nositeljica liste ili eventualno kao SDA kandidat za načelnika jer sve ispod toga bi bilo političko poniženje.

E takva je politika i zato je zovu kurvom, što se trenutno u Visokom manifestuje u punom raskošu interesa društveno nekorisnih ljudi.